zondag 25 november 2018

Arbeidsperspectiefverklaring in plaats van werkgeversverklaring

De arbeidsmarkt is aan het flexibiliseren, maar voor uitzendkrachten is het nog steeds lastig om een hypotheek te krijgen. Dat is langzaam aan het veranderen. Een werknemer met een flexibel contract kan kredietwaardiger zijn dan een werknemer met een vast contract.

Banken hebben langzaam moeten wennen aan de veranderde arbeidsmarkt. Ze bleven namelijk vasthouden aan een vaste arbeidsovereenkomst voor de kredietwaardigheid. Bij een tijdelijk contract boden banken ook nog mogelijkheden, maar uit een verklaring van de werkgever moest wel blijken dat een vast contract de intentie was. Eindelijk gaat dat veranderen. Een arbeidsperspectiefverklaring biedt uitkomst.

Wat is een arbeidsperspectiefverklaring?

Deze verklaring geeft een indruk van hoe bestendig het inkomen van een aanvrager van een hypotheek is. Met andere woorden, wordt er een stabiel inkomen verwacht in de toekomst? Een werknemer in de detailhandel met een vast inkomen kon wel een hypotheek krijgen. Een afgestudeerde ICT-er die goed in de markt ligt heeft de banen voor het oprapen, maar kon in het oude systeem geen hypotheek krijgen. De arbeidsperspectiefverklaring gaat het stokje van de werkgeversverklaring overnemen.

Wat bepaalt de bestendigheid van het inkomen?

Hierbij speelt een grote rol in welke branche je werkt. Is het een krimpende branche of zijn de vooruitzichten juist goed? Ook je opleidingsniveau en je kennis en ervaring zijn belangrijke factoren.

Logisch dat banken meebewegen met de veranderingen op de arbeidsmarkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten