vrijdag 25 januari 2019

De hypotheekrenteaftrek wordt versneld afgebouwd

Voor huiseigenaren met inkomen in de hoogste belastingschijf zakt het fiscaal voordeel jaarlijks met een half procentpunt. In 2017 konden ze de betaalde hypotheekrente nog aftrekken tegen een tarief van 50%. Per 2018 nog tegen 49,5%. Op deze manier zou het jaren duren tot het fiscaal voordeel onder de 42% zakt. Het nieuwe kabinet gaat de afbouw versnellen. Vanaf 2020 zakt het fiscaal voordeel met 3 procentpunten per jaar.

Jarenlang durfden politieke partijen het H-woord niet in de mond te nemen. Ze waren veel te bang om kiezers te verliezen. Huiseigenaren zijn er inmiddels aan gewend dat het fiscaal voordeel zakt. Dus is het eenvoudiger geworden om huiseigenaren sneller voordeel af te nemen. Het fiscaal voordeel zakt als volgt:
 • In 2020 kan de betaalde hypotheekrente nog maximaal worden afgetrokken tegen 46%
 • Per 2021: tegen 43%
 • Per 2022: tegen 40%
 • Per 2023: tegen 37%
Vanaf 2022 merken de meeste huiseigenaren de verlaging van het fiscaal voordeel. De meeste mensen kunnen de betaalde hypotheekrente nu namelijk aftrekken tegen 42%.

Door de lage rente blijft het effect beperkt

Huiseigenaren met een hypotheekrente van 2% of 3%, zullen er weinig van merken. Het wordt een ander verhaal voor huiseigenaren met nog een hypotheekrente van 5% of nog hoger. Voor huiseigenaren met inkomen in de hoogste belastingschijf zal het effect enorm zijn. Een daling vanaf de huidige 50% naar uiteindelijk 37% is uiteraard fors.

2 opmerkingen:

 1. Echt bizar eigenlijk dat ze dat zomaar mogen wijzigen... Mensen zouden er toch minstens op moeten kunnen rekenen dat gemaakte beslissingen ook worden gehandhaafd, lijkt mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal mee eens daantje.
  De overheid denkt niet na over de groep die een bankspaarhypotheek heeft en juist de rente lang heeft vastgezet zodat de rente op de spaarrekening ook hoog is. Voor mensen met een bankspaarhypotheek is het in veruit de meeste gevallen niet verstandig om met oversluiten van die hoge rente af te komen, omdat ze dan netto weer meer spaarpremie moeten inleggen. Nu dus de hypotheekrenteaftrek flink wordt verlaagd, daalt de koopkracht voor deze groep fors.

  BeantwoordenVerwijderen