zaterdag 5 januari 2019

Maximaal een hypotheek tot 90 procent van de waarde?

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF)adviseerde Nederland in 2017 om de maximale hypotheekverstrekking te verlagen naar 90 procent van de waarde van een huis. De gedachte is goed, maar het zou dodelijk zijn voor starters op de huizenmarkt.

Tot een paar jaren geleden kon je de bijkomende kosten bij het kopen van een huis meefinancieren in de hypotheek. Vanaf dit jaar kun je geen kosten meer meefinancieren. Je kunt dus geen huis kopen zonder het investeren van spaargeld. Een verdere verlaging van de maximale hypotheek is niet verstandig. De verandering wordt binnen een paar jaren namelijk wel erg groot. Starters moeten zich wel voor kunnen bereiden op veranderingen.

Fiscaal gunstig sparen voor een huis

Je kunt niet in één keer de maximale hypotheekverstrekking verlagen naar 90 procent van de koopsom van een huis. Dit introduceren moet zeer geleidelijk. Nederlanders moeten zich er namelijk op in kunnen stellen en er moeten voorzieningen voor getroffen worden. Als het snel wordt geïntroduceerd kunnen alleen starters met behulp van de ouders een huis kopen. De ouders moeten ook nog eens genoeg geld bezitten om de kinderen te kunnen helpen. Er zou een spaarvorm moeten komen waarin belastingvrij vermogen opgebouwd kan worden.

Wat moet je aan spaargeld hebben?

Stel, je koopt een huis voor €225.000. De bijkomende kosten komen ongeveer op €10.000 uit. Als je nog maar 90 procent kunt financieren, moet je aan spaargeld hebben: €225.000 x 10 procent = €22.500 + €10.000 = €32.500. Een dergelijk bedrag heeft een gemiddelde starter niet liggen.

1 opmerking:

  1. Het verbaast me wel, dat je zegt “tot een aantal jaar geleden kon je de bijkomende kosten meefinancieren”. Dat is niet onwaar, maar eigenlijk is het maar een betrekkelijk korte periode zo geweest. Tot eind jaren 80 was het heel normaal, dat je maximaal 90% van de executiewaarde van een huis gefinancierd kreeg. Op basis van 1 inkomen, dat ook nog. Het tweede inkomen telde dan maar voor een kwart mee!
    Effectief kwam dat er dan op neer, dat je zowel je kosten koper op de bank moest hebben staan als 15% van de aankoopwaarde van het huis. De huizenprijzen waren toen wel veel lager, maar de lonen ook. Ook toen was het dus voor een starter al lastig en alleen te doen, als je flink had gespaard. Ik moest voor mijn eerste huisje (55.000 gulden in 1985) destijds al ruim 15.000 gulden meenemen. Toen ik een paar jaar later verhuisde naar een huis van 149.000 gulden moest ik ruim 30.000 gulden meenemen.
    Bij nieuwbouwwoningen gold dit overigens niet (de bouwmaatschappijen wilden graag verkopen), en dat was de reden dat mensen graag nieuw gingen wonen. Ik weet niet hoe dat tegenwoordig is.

    BeantwoordenVerwijderen