dinsdag 25 mei 2021

Zelf je eigen huis verkopen?


Hoe moeilijk kan het zijn om je eigen huis te verkopen? In deze markt verkoopt een huis zichzelf lijkt het. Toch is het nog niet zo eenvoudig. Het is niet een kwestie van de foto’s op Facebook zetten en morgen zit je met de kopers bij de notaris. Er komt veel kijken bij het verkopen en vergis je niet in de valkuilen waar je in kunt vallen. 

Het is niet onmogelijk om zelf je huis te verkopen, maar lastig is het wel en zeker als je er niet goed in thuis bent. Bij het verkopen van een huis ben je aan het handelen met honderdduizenden euro’s. De financiĆ«le gevolgen van een fout tijdens het verkoopproces kunnen groot zijn, maar het zelf verkopen van je huis heeft ook een aantal voordelen. 

Wat zijn de voordelen als je zelf jouw huis verkoopt?

Je houdt de courtage van de makelaar in je zak. Een bijkomend voordeel is dat je zelf de vraagprijs van het huis bepaalt, maar dat is ook gelijk een nadeel. Daar is namelijk inhoudelijke kennis voor nodig, en het raadplegen van data is ook verstandig. Een ander voordeel is dat je zelf het beleid bepaalt, maar helaas kun je een makelaar die al 1.000+ huizen heeft verkocht niet verslaan. Het belangrijkste voordeel, ‘de centen’, gaan we even nader op inzoomen. 

Huis zelf verkopen, gewoon doen?

Nee, om meerdere redenen niet. Met kennis over de markt kan een makelaar goed inschatten wat een geschikte vraagprijs is voor je huis. Als er ook nog een slim idee achter zit, is je huis snel verkocht tegen de hoogst mogelijke prijs. En vergis je niet in het spelletje van het onderhandelen. Slim onderhandelen kan je duizenden euro’s extra opleveren. Laten we niet vergeten dat we het niet over een tweedehands retro lamp hebben die je op de rommelmarkt koopt. De hoogte van de koopsom bepaalt jouw maandlasten de komende dertig jaar. 

Waarom toch kiezen voor een makelaar?

Het vak van een makelaar kun je vergelijken met die van een slager. Het is goedkoper om zelf kippen te slachten, maar waar moet je beginnen? Maar vooral: ‘Moet je dat wel willen?’. Vergis je niet in het in orde maken van het papierwerk om het huis te kunnen verkopen. Je zit ook nog met de kans op het aansprakelijk gesteld worden voor achterstallig onderhoud of bijvoorbeeld aansprakelijkheidskwesties. Je krijgt het huis zelf wel op Facebook en Instagram, maar op Funda zetten gaat jou niet lukken.

 

Denk dus goed na voor je eraan begint.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten