maandag 24 mei 2021

Maandelijks 4.000 euro gespaard zonder te sparen

 In de eerste helft van 2016 hebben wij een huis gekocht binnen de grenzen van de NHG. De koopprijs kwam uit op €233.000. Achteraf gezien was dit het perfecte aankoopmoment. Door het opknappen, door aflossingen en door de waardestijgingen in de afgelopen 4,5 jaren hebben we een fictieve waarde opgebouwd van €215.000.

 

Uiteraard is deze €215.000 geen pure overwaarde. We hebben namelijk in het huis geïnvesteerd en we hebben afbetaald op de hypotheekschuld. De hoogte van de verkoopwaarde weten we natuurlijk niet, maar als ik kijk naar de verkoopprijs van vergelijkbare huizen, verwacht ik in de huidige markt een verkoopprijs van €400.000. Met een resterende hypotheekschuld van €185.000, hebben we een meeropbrengst van €215.000. Als ik hier de investeringen mee verreken, komt de overwaarde ongeveer €35.000 lager uit, maar dat is nog steeds  gigantisch veel geld.

 

We hebben in de afgelopen 4,5 jaren flink gespaard

Na 4,5 jaar blijkt dat het een slimme investering is geweest. Zonder geld opzij te zetten hebben we maandelijks gespaard: €215.000 / 54 = €3.981 per maand. Je kunt stellen dat je de aflossingen op de hypotheek hier weer mee moet verrekenen, maar de maandlasten zie ik als de vergoeding voor het woongenot. Als we een huurhuis hadden, waren we maandelijks meer kwijt dan de huidige €800 per maand.


4 opmerkingen:

 1. De maandlasten moeten inderdaad in verhouding zijn tot het woonplezier. Dat je veel extra hebt afgelost en het huis in waarde is gestegen, wat lagere maandlasten oplevert, dat is dan je beloning.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toen ik deze blog begon was het doel het volledig aflossen van mijn hypotheek. Dat is nu mijn doel niet meer, maar door de sterke stijging van de huizenprijzen voelt het wel alsof ik veel aflos.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ikzelf ga uit van de WOZ-waarde van mijn vastgoed om de actuele waarde te bepalen. Daarmee doe ik ongeveer hetzelfde als jij. Ik gebruik die WOZ-waarde minus de openstaande hypotheekwaarde om als deel van mijn vermogen te zien. Uiteraard is dit geen liquide vermogen, maar wel interessant om bij te houden. Ik reken er nog wel op dat er in de komende paar jaar weer een correctie is en dus mijn vermogensdeel vastgoed wat afneemt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga er ook vanuit dat er een correctie komt de komende jaren. De huizenprijzen kunnen namelijk niet steeds maar blijven stijgen. Dat geeft ook niets.

  BeantwoordenVerwijderen