zaterdag 21 december 2013

Hypotheekrente verlagen aan de hand van de WOZ-waardeOp 16 oktober heb ik Achmea Bank verzocht om mijn hypotheekrente te verlagen. Mijn hypotheekschuld is namelijk onder de WOZ-waarde gezakt. Hierdoor valt mijn hypotheek in een lager risicogroep, dus een lagere hypotheekrente.

Na mijn verzoek aan Achmea kreeg ik een mailtje waarin ze verzochten om een kopie van de WOZ-beschikking en een foto van het huis te mailen. De foto en de beschikking heb ik verzonden, maar twee maanden later heb ik nog steeds geen reactie.

De WOZ-waarde bedroeg per 01-01-2013: €184.000. De hypotheekschuld bedraagt nu €175.976. Dit geeft mij een besparing van 0,2%. De maandelijkse besparing bedraagt €175.976 x 0,2% = €351,95 / 12 = €29,33. Zodra mijn schuld onder de 80% van de marktwaarde komt, heb ik weer recht op een vergelijkbare rentekorting.

Veel huiseigenaren die extra aflossen betalen teveel hypotheekrente. Door de daling van de hypotheekschuld daalt ook het risico van de bank. Indien de hypotheekschuld lager is dan de waarde van het huis, hebt u recht op een rentekorting. De hoogte van de korting en de vereisten kunnen per bank verschillen.

7 opmerkingen:

 1. ik heb dit ook bij onze bank aangegeven (Rabo), maar deze vertelde dat zij dit pas doen wanneer de periode van 10 jaar-vast is verstreken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. overigens zijn wij nog lang niet zover, maar ik vroeg het naar aanleiding van een artikel dat ik had gelezen (van jou geloof ik)

   Verwijderen
 2. Ik begreep ook dat de meeste banken dit pas aan willen passen als de rentevasteperiode verloopt. Daarom zetten wij één van onze hypotheken altijd voor 1 jaar vast. Je kunt dan ook meer boetevrij aflossen, mocht je dat willen, en natuurlijk een hele aantrekkelijke rente (nu 3,2!). Deze rentekorting waar jij het over hebt is voor ons de reden dat we niet alleen storten in onze spaarpolis van de spaarhypotheek maar ook daadwerkelijk willen gaan aflossen door één spaarhypotheek om te zetten in een annuiteitenhypotheek. Wij zitten nu nog 35.000 boven onze WOZ waarde...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gebeurt dit ook als je een hypotheek hebt met NHG?
  nomoskar

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zullen er weinig aan hebben aangezien we binnen 12 maanden na circa 8 jaar aan de bank te hebben betaald hypotheekvrij zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb je hier een voorbeeld brief van?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Ri - Gewoon in mailtje sturen naar de bank. In de reactie geven zij wel aan wat ze nodig hebben om het verzoek te beoordelen.

  BeantwoordenVerwijderen