maandag 9 december 2013
Studieschulden niet melden bij hypotheekaanvraag?
Uit onderzoek van het BKR blijkt dat 39% van afgestudeerden met een studieschuld, deze schuld verzwijgen bij het aanvragen van een hypotheek. Dit kan onbewust zijn, maar in de meeste gevallen zal het bewust zijn.
Het is natuurlijk fout om schulden te verzwijgen bij het aanvragen van een hypotheek, maar ik kan het mij voorstellen. De banken zitten boven op hun geld en iemand die in het perfecte profiel past krijgt nog een hypotheek. De rest moet wachten op betere tijden.
Hoe is het mogelijk dat starters op de arbeidsmarkt wel een huurhuis kunnen krijgen met een huursom van €1.000 per maand, maar ze kunnen geen hypotheek krijgen met een maandlast van €600? Banken moeten voorzichtiger geld verstrekken, maar enige flexibiliteit mogen ze toepassen. Als een starter op de arbeidsmarkt een hypotheek kan krijgen, gaat hij deze kans niet verspelen door een studieschuld op te biechten.
De huizenkopers met een studieschuld kunnen op lange termijn in de problemen komen. Op den duur zal de studieschuld namelijk afbetaald moeten worden. Als de aflossing van de studieschuld te combineren is met de hypotheeklasten zal niemand klagen.
Labels:
hypotheek,
hypotheekaanvraag,
studieschuld
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Studenten zullen zich meer bewust moeten worden/zijn van wat een studieschuld brengt in de toekomst. Uit ervaring van medestudenten dochter weet ik dat er erg makkelijk word om gegaan met bij-lenen tijdens de studie. Hier thuis word niet bij geleend. Wel alles zelf betaald, overigens. Maar de keus was om thuis te blijven wonen, zodat er nog wat over blijft van loon en studiefinanciering. Keuzes maken begint al vroeg, maar levert ook veel op.
BeantwoordenVerwijderenMijn financieel adviseur adviseerde me zelfs om de studieschuld niet te vermelden.
BeantwoordenVerwijderenStudieschuld wordt overigens niet bij de BKR geregistreerd. Dit laat al zien dat de BKR een zinloze instantie is: schulden die er echt toe doen houden ze niet bij, maar tegelijkertijd maken ze het leven van veel mensen lastig, alleen maar omdat ze in hun studententijd een keer een telefoonrekening zijn vergeten te betalen.
Ik denk dat ze daar later wel een systeem voor gaan maken dat men direct bij het DUO kan opvragen of er een studieschuld aanwezig is ja of nee. Net zoals banken dat nu al doen bij het BKR.
BeantwoordenVerwijderenHet is van belang om de toekomst van werkend Nederland wel een kans te geven en dat het BKR hiermee ook een grondige reorganisatie kan doorvoeren.