zaterdag 18 januari 2014

Hypotheek aflossen is hotVandaag staat er een interview in de Volkskrant met mij over mijn aflossingsdoel.

Vorig jaar heb ik een interview gegeven over mijn weblog en over het aflossen van mijn hypotheek. Eindelijk is deze nu geplaatst. De in het artikel genoemde bedragen zijn inmiddels alweer achterhaald, maar de rest van het verhaal klopt redelijk.

Hieruit blijkt maar weer dat extra aflossen leeft in Nederland. De meeste huiseigenaren zullen extra aflossen om de te zware hypotheeklasten op het huis te verlagen. Zodra het huis niet meer onder water staat stopt het aflossen niet. Het streven wordt bijgesteld naar een hypotheekvrij leven.

Ik ben begonnen met als doel om mijn aflossingsvrije hypotheek af te lossen, maar ik heb mijn doel bijgesteld. De volledige hypotheek moet afbetaald worden. Hierbij maak ik gebruik van het sneeuwbaleffect. Mijn maandelijkse hypotheeklasten zijn nu ongeveer €112 lager in vergelijking met 1,5 jaren geleden. De besparing ga ik weer gebruiken om nog sneller af te lossen. Nu gaat het nog om een bruto besparing van €1.344 per jaar. Zodra ik €75.000 heb afbetaald hebben wij het al over een jaarlijkse besparing van €4.065. Op zo’n manier kan het hard gaan.

7 opmerkingen:

 1. Tja. En als jij en je partner je banen en inkomen kwijt raken dit jaar, wat ga je dan doen als je al je spaargeld in de stenen hebt zitten?
  Met het nieuwe ontslagrecht krijg je in de toekomst minder en veel korter een ww uitkering.
  Ik denk ook aan aflossen masr ik en mijn partner werken beide in een slechte sector. Dan ben ik toch blijer met 40.000 op de spaarrekening dan een vermindering van 133 euro op mijn maandlasten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. helemaal mee eens Rob. Maar zodra de crisis voorbij is wel gelijk gaan aflossen. Belangrijk is om te weten hoelang het duurt om weer aan een baan te komen.

   Verwijderen
  2. Belangrijk om het alle twee te doen, wij zijn ook niet helemaal baan zeker, daarom houden we de buffer hoog ( 40.000 euro rente maar 1,5 %) en lossen we alles wat daarboven zit af ( hypotheek rente 5,8% dat levert onder de streep meer op)
   Als we onverhoopt werkeloos worden kunnen we het een tijdje uitzingen, maar zijn we ook blij met de lagere hypotheeklasten ( nu al 300 euro per maand minder dan 5 jaar geleden)
   Eerst dachten wij hetzelfde als Robb, maar nadat we de buffer compleet hadden zijn we wel gaan aflossen, en daar voelen we ons erg goed bij
   Worden we werkeloos en redden we het niet dan verkopen we het huis en gaan kleiner wonen, huis staat lang niet onderwater, door aflossen krijg je ook dat zelf inde hand.
   ,

   Verwijderen
  3. Ik ben mijn baan kwijt geraakt maar toch gaan aflossen. En heb ons daarmee minder afhankelijk gemaakt, minder lasten en in de toekomst hopelijk een afgelost huis. Je kunt niet in de toekomst kijken maar elke afgeloste steen is er één....

   Verwijderen
  4. Ik ben ook begonnen met aflossen na een sterke daling van het inkomen. Op zo'n moment begin je jezelf te realiseren hoe kwetsbaar je eigenlijk bent met een te hoge hypotheek.

   Verwijderen
 2. Wij lossen af met 1 loon en zitten nu zo laag in maandlasten al, dat mocht man zijn baan onverhoopt kwijt raken, we met een krantenbaan en wat hap en snap-werk al een heel eind komen. In ieder geval voor een hele poos. Dat is dus de onafhankelijkheid waarvoor wij gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alle pessimisten ten spijt, het is beter realistisch te zijn. Chapeau voor de aflossers, het is heerlijk om onafhankelijk van de bank te zijn tenminste voor je eigen hut waarin je woont want daar kunnen ze niet meer aan komen en je mag het verven zoals je wilt, je mag het verhuren, verbouwen kortom je hoeft je niet te verantwoorden. Gelijk laten schrappen uit het kadaster etc. Het voordeel van het leven als aflosser is dat je met minder toe kunt in het dagelijks leven en dat je na afgelost te hebben zowel de rente jaarlijks bespaart evenals het gespaarde echt kunt overhouden elke maand. We kunnen jaarlijks 54% van ons inkomen bijschrijven op de spaarrekening of je kunt het ook zo bekijken als we slechts 46% van ons inkomen nog maar kunnen verdienen met een baan is dat altijd genoeg om van te kunnen (over)leven.....En ja, als je al een paar jaar zo leeft kun je ook niet meer geld verkwisten, je weet niet meer wat dat dan nog is. Toegegeven we zijn de enige in de straat met een gewone beeldbuis TV en daarvan zelfs nog 4 stuks in huis: maar zeg nu eerlijk, mis je daardoor iets in het leven? Echt niet, de TV programma's zijn niet beter geworden door de uitvinding van de flatscreen om maar als voorbeeld toe noemen.

  BeantwoordenVerwijderen