donderdag 19 juni 2014

Ook extra aflossen als huis binnenkort wordt verkocht?



Op één van mijn blogs kreeg ik een vraag binnen die ik graag inhoudelijk met jullie wil delen. De vraag was of het slim is om extra af te lossen als het huis binnenkort verkocht gaat worden? Of is het juist verstandiger om het geld te gebruiken om zonnepanelen op het huis te plaatsen?

Als je de wens hebt om een ander huis te kopen, kun je geld beter vrij besteedbaar houden. Dit heeft meerdere redenen. Hieronder licht ik een aantal redenen toe en plaats ik kanttekeningen bij het investeren in een huis dat verkocht gaat worden.

Houd je geld vrij besteedbaar. Ga sparen in plaats van aflossen. Nadat je extra hebt afbetaald op je hypotheek zit het geld als het ware vast in het huis. Na verkoop moet de overwaarde (inclusief de extra aflossing) weer gebruikt worden voor de nieuwe woning. Doe je dat niet? Dan is de betaalde hypotheekrente voor de nieuwe woning niet volledig aftrekbaar. Zorg dat je zelf de regie houdt en zorg dat het geld vrij besteedbaar blijft.

Spaargeld vergroot de kans op een hypotheek. Het hebben van spaargeld kan doorslaggevend zijn voor het wel of niet kunnen krijgen van een hypotheek. Geld dat gebruikt is om extra af te lossen zie je pas terug na verkoop van het huis. In een vroeger stadium moet je vaak al weten in hoeverre je de andere woning kunt financieren. Door het geld besteedbaar te houden sta je sterker.

In hoeverre het verstandig is om geld te investeren in het huis, hangt af van de hoogte van de investering en de waardeverhoging door de investering. Het plaatsen van zonnepanelen verhoogt de verkoopwaarde van het huis, maar het is nog maar de vraag of de investering verstandig is. Je zult namelijk maar beperkt profiteren van de lagere energiekosten. De winst moet vooral zitten in het waardeverhogend effect. Voordat je een dergelijke investering doet, moet je de makelaar vragen wat de vermoedelijke effecten zijn op de verkoopprijs.

Helaas kan de makelaar de effecten ook niet met zekerheid bepalen. Persoonlijk vermoed ik dat het in de meeste gevallen niet verstandig is. Je kunt het geld beter gebruiken om achterstallig onderhoud weg te werken.

8 opmerkingen:

  1. Ik denk dat zonnepanelen er wel voor zorgen dat een huis flink aantrekkelijker wordt voor mensen. Als ik zou kunnen kiezen tussen een huis mét en zonder panelen zou ik voor het huis met gaan.... Maar ik denk inderdaad dat het er niet toe zal leiden dat je een hogere prijs voor het huis krijgt... alleen wel dat je de kans dat het snel verkocht wordt groter maakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb zelf zonnepanelen, en ben erg enthousiast erover. Een huis is voor mij ook zeker aantrekkelijker met zonnepanelen. Echter zonnepanelen leggen terwijl je er snel weer weg gaat zou ik echt niet doen. De waardeverhogende factor is slechts beperkt en eigenlijk geef je geld aan de nieuwe bewoners op die manier.

    Dan kun je het beter in je zak houden om je nieuwe huis te voorzien van panelen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zeker niet alle woning zijn geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Maar het is zeker de moeite waard om het uit te zoeken/laten zoeken, zelfs nu de energieprijs nog laag ligt. De terug verdientijd daalt nog steeds en de energieprijs kan moeilijk heel veel verder zakken, stijgen is aannemelijker.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Maar als je huis 'onder water staat' vlak voor je deze verkoopt, dan is net genoeg aflossen zodat je geen restschuld overhoudt toch ook nog een optie? Je hypotheekverstrekker zal dan minder moeite hebben met een verkoop, en als je die restschuld toch een keer moet betalen, waarom dan niet vanaf nu al die besparing in de maandlasten gebruiken tot aan de verkoop... Of heb ik dan te simpel gedacht?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hypotheekverstrekker heeft er eigenlijk weinig mee te maken zolang jij die restschuld direct af kan betalen. Dan is het alsnog fijner om het geld op de spaarrekening te hebben staan. Je bent namelijk flexibeler op die manier en de extra besparing door aflossen is niet noemenswaardig, Je spaargeld rendeert namelijk ook gewoon rente

      Verwijderen
    2. Nog wel ja, vrijdag stond in de krant dat rente op spaarrekeningen ook niet lang meer gaat duren, dan is aflossen tegen 5% rente toch wel ineens interessant......ons huis staat ook onder water, we willen graag door naar ons volgende huis, maar niet met 30K restschuld in een paar jaar.....dus gaan we aflossen tot we op 0 zitten en dan weg

      Verwijderen
  5. Voor een nieuwe hypotheek heb je een overbrugging nodig. Je zit nog in oude huis en hebt een nieuwe. Er zijn al wel flink wat kosten. Het is prettig om dit contant te hebben, scheelt je een overbruggingshypotheek.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik denk dat het wat genuanceerder ligt. Inmiddels mogen we namelijk nog maar 104% van de waarde van de nieuwe woning lenen en wordt niet zomaar extra geld verstrekt voor bijvoorbeeld verbouwingen.

    Mijn huis staat op dit moment net niet meer onder water en ik wil binnen een jaar of twee een andere woning in dezelfde prijsklasse. Wanneer ik mijn huis met (kleine) winst verkoop, dien ik deze winst in mijn nieuwe huis te steken om recht te blijven houden op hypotheekrente-aftrek. Ik houd dus een lagere hypotheek over. Ook heb ik de vrijheid om een nieuwe badkamer, keuken, zonnepanelen én dakkapel te laten installeren, mocht ik dat willen.
    Als ik het geld voor deze kosten op een spaarrekening zou laten staan, kom ik al snel boven de (in mijn geval, alleenstaande) 21.000 euro.
    Over dit vermogen krijg ik én minder rente dan dat ik aan hypotheekrente betaal, én betaal ik inkomensbelasting. Niet echt voordelig, lijkt me (zonder het doorgerekend te hebben).

    BeantwoordenVerwijderen