zondag 14 september 2014

Ander huis financieren met overwaarde uit oude woning



Deze week heb ik een aflevering gezien van Uitstel van executie waarin duidelijk bleek wat het probleem was tot 2008. Een gezin heeft zeven jaar geleden een huis gekocht. De nieuwe woning is gedeeltelijk gefinancierd met een overbruggingshypotheek op de vorige (nog steeds niet verkochte) woning. Er is een voorschot genomen op een overwaarde die er nog niet was.

Het gezin in deze uitzending had dus al een ander huis gekocht, zonder eerst de oude woning te verkopen. Achteraf gezien natuurlijk dom, maar in betere tijden gebeurde dat veel. Met een overbruggingshypotheek was de nieuwe woning te financieren. De overbruggingshypotheek is een zeer risicovolle hypotheekvorm die vroeger veel werd afgesloten.

Bij een sterke waardedaling van huizen ontstaan er problemen in een stroomversnelling met de overbruggingshypotheek. Ten eerste zakt de overwaarde in de oude woning. Bij verkoop zal de verkoopopbrengst niet meer voldoende zijn om de overbruggingshypotheek mee af te lossen. Het probleem wordt nog groter doordat de nieuwe woning ook in waarde zakt. Er is dus een hypotheek gesloten met als zekerheid de overwaarde die veel lager uitvalt. Het voorschot op de overwaarde is vervolgens geïnvesteerd in een huis met een dalende waarde.

Ik ben blij dat wij nooit in dat soort situaties terecht zijn gekomen. Voordat je een huis koopt, moet je eerst de oude verkopen.

6 opmerkingen:

  1. Dat is precies wat wij ook hebben gedaan. Nu ons huis verkocht is, hebben we het probleem dat we geen ander geschikt huis kunnen vinden! Gelukkig hebben we nog even, toch voelt ook dit onzeker. Maar dubbel zitten we gelukkig niet! Mvg, blogaanmnbeen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tijdelijk huren is het devies dan, Geeft wat rompslomp en gedoe. Plus extra kosten van de hogere huur en de kosten van het tweemaal verhuizen, Maar dit weegt zeker niet op tegen een onverkocht huis met financieringslast, plus een nieuwe woning met ook een financieringslast. Durf te huren tijdelijk en dan maar tweemaal verhuizen. Geeft een beter gevoel met de overwaarde op de bank

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Men is zich hier nu veel meer bewust van, gelukkig! Voorheen werd al snel naar deze risico-volle "oplossing" gegrepen. Ik zelf heb ook nooit in die situatie gezeten en heb gewacht tot ons huis verkocht was, voor we naar een nieuwe uitkeken überhaupt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het ligt er erg aan in welke tijd je leeft en hoe de woningmarkt is. Wij woonden in 2001 in een koopappartement en kochten in 2004 een nieuwbouwwoning. Deze woning zou begin 2006 klaar zijn. In 2004 gingen wij naar de makelaar omdat wij ons appartement te koop wilde zetten. Deze lachte en zei kom eind 2005 maar terug. Wij vonden dit te laat en zijn naar een andere makelaar gegaan die onze woning begin 2005 te koop zette. In maart 2006 werd ons huis opgeleverd en in mei 2006 gingen wij verhuizen. In mei 2006 kwam ook pas het verlossende telefoontje dat de koop van ons appartement rond was. Achteraf gezien ging alles precies goed, maar wij hebben ervan geleerd om nooit meer een huis te kopen voordat de oude verkocht is. Huren is een prima tussen-oplossing.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nu zou ik waarschijnlijk niet meer zo doen, maar ik heb ook bijna 8 jaar geleden eerst een andere woning gekocht, de overwaarde op de oude woning gebruikt voor de nieuwe en een overbruggingshypotheek genomen op de oude. Zonder problemen want mijn oude woning was binnen één week verkocht en ik heb maar 1 maand dubbele lasten gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hetzelfde heb ik toen ook gehad, gelukkig viel het bij mij mee omdat mijn huis hoger verkocht was als dat de hypotheekwaarde geweest is.

    BeantwoordenVerwijderen