vrijdag 19 september 2014

Hypotheekschuld gezakt naar €160.500Vandaag heb ik een extra groot bedrag afbetaald op mijn hypotheekschuld, namelijk €1.876. In een eerdere blog werd ik gewezen op mijn niet mooi afgeronde hypotheekschuld van €162.376. Zou het niet extra motiveren om mooie afgeronde bedragen aan te houden? Het idee vond ik goed. Daarom heb ik vandaag een bedrag van €1.876 afbetaald!

Sinds september 2012 is mijn hypotheekschuld gezakt met €38.476. In totaal bespaar ik nu per maand: €173,78. Gerekend over alleen de aflossing van deze maand, bespaar ik nu weer €8,47 ten opzichte van vorige maand. Mijn hypotheekschuld bedraagt nu nog €160.500.

Mijn korte termijn doel ga ik volgende maand realiseren. Eind februari heb ik de grens van €170.000 doorbroken, volgende maand gaat de grens van €160.000 aan diggelen.

Gedurende het jaar 2014 gaat het mij lukken om maandelijks minimaal €1.500 extra af te lossen. De rest van de jaar heb ik namelijk veel extra opdrachten gericht op de zorgverzekering. Vanaf 1 januari moet ik weer van maand tot maand bekijken hoeveel ik opzij kan zetten om af te lossen. De inkomsten kan ik namelijk maar gedeeltelijk gebruiken om af te lossen. Er zit namelijk ook nog een belastingclaim op deze inkomsten.

Nu even weer genieten van de lagere hypotheekschuld!

17 opmerkingen:

 1. Fijn dat je zulke bedragen mag aflossen. Bij onze hypotheek mag het alleen in 50 of 100tallen gebeuren...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor de zekerheid heb ik wel eerst telefonisch contact opgenomen met Centraal Beheer, maar het mag gewoon.

   Verwijderen
 2. Bij ons mag ook alle bedragen afgelost worden. Je gaat als een speer. Super.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hai Juul,
  In het aflosverhaal van John geplaatst 15 september op de blog 'Min of Meer', zegt hij te verwachten dat er mogelijk in de toekomst belasting wordt geheven op overwaarde van je huis (zie: http://min-of-meer.blogspot.nl/).
  Hoe denk jij daarover? Is het een realistische idee dat de overheid dit in de toekomst gaat doen?

  Fijne blog heb je. Lees het graag. Groet, Astrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben dan niet Juul, maar toch een reactie.

   Met de overheid weet je het nooit, het is voor de overheid een manier om extra geld binnen te krijgen van de vermogenden. Want laten we wel wezen, als jij een flinke overwaarde op je huis hebt ben je in principe niet zo vermogend als iemand die datzelfde bedrag op zijn spaarrekening heeft staan. Dus ja, het kan. Het is even afwachten wat ze met het belastingstelsel gaan doen, maar als het voorstel daar niet in komt te staan zal het voorlopig even niet aan de orde komen.

   Verwijderen
  2. Persoonlijk verwacht ik dat niet, maar het is voor de lange termijn niet uit te sluiten. Volgens mij kun je hier ook geen rekening mee houden. Er zijn namelijk geen alternatieven! Over spaargeld wordt nu al belasting geheven en door het geld te consumeren is het geld ook weg. Hierin ga ik uit van de redelijkheid. Het is niet eerlijk om overwaarde op de één of andere manier te belasten. Het aflossen geeft namelijk een grote besparing voor de Nederlandse schatkist.
   Helaas zijn er in het verleden al eerder wetswijzigingen doorgevoerd die niet eerlijk en rechtvaardig zijn. Maar je kunt je hypotheekschuld niet maximaal houden omdat overwaarde mogelijk een keer belast gaat worden. Een onderbelicht nadeel van het extra aflossen is dat overwaarde wel invloed kan hebben op het wel of niet krijgen van een bijstandsuitkering. Bij een overwaarde hoger dan €49.400 moet je eerst de overwaarde opeten. Hier zal ik binnenkort wel even een blog over schrijven.

   Verwijderen
 4. Reacties
  1. Low budget! Ik heb het er met mijn vrouw over, maar verder geen feestelijkheden. De prettige gedachte dat mijn hypotheekschuld weer verlaagd is spookt wel dagen door mijn hoofd. Daarna gaat de knop om en ga ik weer beginnen om geld bijeen te sprokkelen voor de aflossing van oktober.

   Verwijderen
 5. Gefeliciteerd met deze nieuwe aflossing en het bereiken van je aflosdoel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Mirah, misschien bij je eigen blog even checken waarom dat misverstand bestaat dat de hoogte van een hypotheeklening niet afhankelijk is van de hoogte van je HRA danwel looptijd van de HRA. Dat is namelijk onnozel om dat zo te laten staan. Dat contract tussen de hypotheekgever en de bank is namelijk tussen hen beiden, de staat heeft daar niets mee te maken. Immers als je HRA periode afloopt na 30 jaar loopt je hypotheek ook gewoon door.

   Verwijderen
 6. Goed gedaan! Ik heb weer een aflossing staan voor 15 Oktober, zodat ik dit jaar nog precies rond op de 50.000 kom, wat over is van de hypotheek. Ik mag ook centen aflossen zelfs en heb nu idd ook een raar bedrag ingediend, zodat alle 3 de delen van de hypotheek (allemaal aflossingsvrij) uit ronde bedragen bestaat. Heb daarvoor ietsje meer gedaan dan ik eigenlijk wou, maar dat spaar ik wel weer bij, door even extra zuinig te doen. Een heerlijk gevoel om het jaar uit te gaan met "nog maar" een schuld van 50 duizend. En maandlasten van onder de 200 Euro!! Daar heb ik best wat bezuinigingen voor over! En net als Juul vieren wij dit soort aflossingen niet duur, alleen door de kaart met blokjes weer in te kunnen kleuren en te wachten op het nieuwe maandbedrag... altijd weer een feestje!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij Florius maak je over met Ideal en per die dag krijg je rente over je storting. De verwerking is pas op een vaste dag en dan krijg je dus je mooie ronde bedrag plus de rente wat van je openstaande hypotheek af gaat. Dus een rond bedrag was ook de bedoeling, maar niet gelukt. Dat ze rente geven vanaf de dag van storten is dan weer wel netjes...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij Delta Lloyd gaat dat ook zo. Daardoor is onze hypotheekschuld ook nooit een mooi rond bedrag. Maar dat geeft niet. Iedere euro minder schuld is mooi meegenomen. Onze hypotheek is sinds 2004 gezakt van 219.500 naar 125.986 en daarmee zijn we bijna op 50% aangekomen. Wat betekent dat we bij het afsluiten van de volgende rentevaste periode op een lager tarief uitkomen. (onze woz is 216.000)

   Verwijderen
 8. Goed bezig, wij zitten aan de 10% voor dit jaar dus zijn alweer aan het sparen voor 1-1-2015 :-)

  Daarnaast het spaarsaldo weer wat aanvullen en de auto moet weer voor de APK, dus je weet nooit wat daar achter weg komt ondanks goed onderhoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit jaar niet veel aan aflossen toegekomen in verband met een paar grote uitgaven.
  Hoop in 2015 weer wat af te kunnen lossen op onze hypotheek van €98000 (oorspronkelijk €195000).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. We zitten nu rond de 100 Euro per maand rente en annuïteit samen dus dat is wel te behappen. Nog een laatste zetje als de bank wil meewerken en we zijn er vanaf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn nog eens fijne maandbedragen! Ook wij gaan ervoor! Maar zitten nog op het dubbele maandbedrag van wat jullie betalen... ook niet gek!

   Verwijderen