zondag 5 oktober 2014

Steeds meer huizen gedwongen verkocht



In totaal zijn er in het derde kwartaal van dit jaar 3.587 huizen gedwongen verkocht. Het ging hierbij om huizen met een hypotheek onder NHG condities. Dit is een stijging van 5% ten opzichte van het derde kwartaal van 2013. Zodra de huizenprijzen weer gaan stijgen zullen er ook steeds minder huizen gedwongen verkocht worden.

Volgens de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) blijft het leed beheersbaar. De stichting houdt wel rekening met een verdere stijging van het aantal claims op de NHG. Ondanks de gestegen aantal claims is het fondsvermogen van de stichting gestegen naar €791 miljoen. De huizenmarkt is aan het verbeteren, maar er staan nog steeds 1,1 miljoen huizen onder water.

Zolang je huis niet verkocht hoeft te worden is het geen probleem dat je huis onder water staat. Problemen ontstaan pas op het moment dat je moet verkopen. Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij een echtscheiding of verbreken van de samenleving. Eén van beide huiseigenaren is vaak niet in staat om de woonlasten alleen te dragen. Samen in het huis blijven wonen zal ook geen optie zijn. In dit geval moet het huis gedwongen verkocht worden. Huiseigenaren met een hypotheek met NHG kunnen onder voorwaarden een claim neerleggen bij de WEW. Huiseigenaren met een hypotheek zonder NHG moeten de restschulden zelf zien weg te werken.

4 opmerkingen:

  1. "Zodra de huizenprijzen weer gaan stijgen zullen er ook steeds minder huizen gedwongen verkocht worden. " wat is de bedoeling hiervan? Als meer huizen onder water staan worden steeds meer huizen gedwongen verkocht? Waaruit blijkt dat? Moet het gelezen worden in de zin van als de schuld op de woning relatief laag is en de lasten door 1 persoon gedragen kunnen worden dan hoeft er minder gedwongen verkocht? Zo ja dan snap ik het weer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als de huizenprijzen weer met 10% gestegen zijn, staan er minder huizen onder water. Hierdoor kunnen de huizen waarvan de verkoopwaarde hoger is dan de hypotheek op het huis weer op de reguliere manier verkocht worden. Zeker als de huizenmarkt ook weer beter doorstroomt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Allemaal redenen om af te lossen! Wij hebben geen NHG op onze hypotheek en hebben die ook niet (meer) nodig, gelukkig. Zelfs in het ergste geval houden we zeker geen restschuld over. Wel verlies, maar die neem je in dat soort omstandigheden voor lief.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Huh? Als je huis onder water staat dan is het toch worst of je een restschuld dan wel verlies hebt of niet? Althans voor de verkoop op zich dan, er is toch geen bank die zegt dat je niet mag verkopen onder de prijs omdat je dan eventueel een restschuld hebt? Dat ken ik namelijk niet. Als dat wel zo is dan laat ik mij graag beleren.

    BeantwoordenVerwijderen