zondag 28 december 2014

Op zoek naar motivatie om af te lossen?Extra aflossen op je hypotheek is een kwestie van lange adem en van motivatie vasthouden. Hieronder een aantal manieren die ik gevonden heb op het internet en mijn eigen manieren om gemotiveerd te blijven.

Het is vaak lastig om de focus te houden op het extra aflossen van je hypotheek. Je kunt leukere bestedingen bedenken dan het extra aflossen. Iedere €1.000 aan extra aflossing geeft je maandelijks een besparing van slechts €2,5 tot €5 bruto per maand (afhankelijk van het rentepercentage). Als de maandelijkse besparing niet voldoende motivatie geeft, kun je waarschijnlijk wel iets met onderstaande tips.

Maak de aflossingen visueel
Schrijf de aflossingen en restschulden op een schrijfbord. In één oogopslag kun je zien hoe ver je bent en doordat het op een bord staat word je er constant mee geconfronteerd. Het visueel maken kan ook op andere manieren. Teken bijvoorbeeld en huis bestaande uit vakjes. Bij iedere aflossing van €500 wordt er bijvoorbeeld één vakje ingetekend. Bij volledige aflossing is het huis hellemaal ingetekend.

Maak inzichtelijk hoeveel dagen in de week je werkt voor de hypotheek
Hoe hoog is jouw maandelijkse rentelast? Reken eens uit hoeveel dagen per maand jij moet werken om de hypotheeklasten te kunnen betalen. Stel, je moet iedere maand zes dagen werken om de hypotheeklasten op te brengen. Zodra je hypotheek is afbetaald kun je dus 1,5 dag per week minder gaan werken.

Los de eerste keer een groot bedrag af
Bij het beginnen met het extra aflossen moet je gelijk een groot bedrag storten. Hierdoor zakken je maandlasten sterk en dat geeft je kracht om verder te gaan.

Hoeveel betaal je aan hypotheeklasten? Leg dat eens op tafel!
Betaal je €600 per maand aan hypotheekrente? Leg dit bedrag in papiergeld eens op tafel. Op dat moment besef je pas hoe verschrikkelijk veel geld dat is. Door geleidelijk af te lossen zie je in kleine stapjes de maandlasten ook zakken.

Bereken na iedere aflossing de besparing
Na iedere aflossing schrijf ik een blog, maar het kan ook eenvoudiger. Hang naast het overzicht van de aflossingen op je prikbord ook een papiertje met je huidige rentelasten. Op deze manier leer je kleine aflossingen ook beter waarderen.

Stel niet te hoge doelen
Je moet je doelen niet te hoog stellen. Probeer niet om je aflossingsvrije hypotheek af te lossen in tien jaren, maar stel korte termijn doelen. Stel voor jezelf een doel voor één jaar. Stippel op een kalender uit wanneer je volgende aflossing verricht moet worden, en probeer je aan de doelen te houden.

6 opmerkingen:

 1. Ik vind dat iedereen teveel de focus heeft op hoeveel de maandlasten zakken per maand. Veel leuker is per jaar op te tellen wat je over de hele looptijd aan het besparen bent met wat je afgelost hebt en hoeveel je schuld gezakt is. Dat zijn veel leukere bedragen dan die 2,50 per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vele kleintjes maken één grote :-) wij betalen nu al 375 euro per maand minder dan 4 jaar geleden
   Dus de maandbedragen doen er zeker toe, elke keer dat het maandbedrag weer een ander honderdtal cijfer krijgt is geweldig! en of dat stimuleert tot nog meer aflossen!
   Wij werken ook met een foto en ingekleurde aflossingsblokjes, dan maak je het zichtbaar.
   Maar het leukste is dat de kinderen nu ook al aan het extra aflossen zijn geslagen,
   die gaan daar hun hele leven profijt van hebben!

   Verwijderen
  2. Leuke tip! Bedankt.

   Verwijderen
 2. Wij zijn gezakt van 750 p/m naar nu een bedrag van 174 (!!!!) na onze aflossing op 1 Januari. Daarnaast hangt hier een vel met gekleurde blokjes, waarvan alle gekleurde blokjes voor een aflossing(kje) staan. Een mooi kleurig geheel en al een groter gedeelte gekleurd dan witte blokjes... als dat geen motivatie is?! Voor ons scheelt iedere 1000 weer een bedrag(je) van ongeveer 4 Euro. Al die 4 Euro's bij elkaar brachten ons dit dus al.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben van 395 naar 356 gegaan na mijn eerste extra aflossing. Ik ga weer 10% aflossen in januari 2015. Dan gaan mijn hypotheek lasten naar 315 (ongeveer), ik vind dat een heel groot verschil in 1 jaar tijd. Geeft ook aan moediging om het vol te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad kijk naast naar het bedrag wat je minder betaalt op je hypotheek, maar eens naar het bedrag wat je gedurende de rest van de looptijd uitspaart met je aflossing. Dat worden de grote bedragen. Bovendien kan je de maandelijkse besparing storten op een aparte internetspaarrekening, dan consumeer je het niet direct, en kun je het evt weer gebruiken voor een extra aflossing.

  Maar anders, doe gewoon je ding, doe je eigen plan, en laat de rest maar lullen, wij lachen straks de van lachers nu uit.

  Gewoon doorgaan in 2015

  BeantwoordenVerwijderen