vrijdag 9 januari 2015

Resterende rentevast periode afkopenPer 1 juli van dit jaar bereikt mijn beleggingshypotheek de einddatum van de rentevast periode. Ik ga daar niet meer op wachten, ik heb de bank verzocht om een nieuw rentevoorstel te sturen en de hoogte van de boeterente aan mij op te geven.

Het gaat om een hypotheekdeel van in totaal €66.534 met een rentepercentage van 4,31%. Op dit deel los ik niet af, want de rente op mijn aflossingsvrije deel bedraagt 5,42%. Ik betaal nu maandelijks €238,97. De huidige rente bij Centraal Beheer Achmea bedraagt voor vijf jaar vast: 3,05%. Na het omzetten bedraagt de hypotheekrente voor dit deel: €169,11. Toch weer een besparing van €69,87 per maand.

Ik heb besloten om de lopende periode nu open te breken, want veel verder zal de hypotheekrente niet meer zakken. Volgens deskundigen wordt er op korte termijn nog geen renteverhogingen verwacht, maar ik neem toch het zekere voor het onzekere.

Boeterente staat tegenover lagere lasten
De boeterente betaal ik graag, want het voordeel is weer dat mijn rentelasten gelijk sterk dalen. De maandelijkse besparing van €70 kan ik weer gebruiken om extra af te lossen. Ik weet dat het een bruto besparing is, maar denken in verschillen tussen bruto en netto heb ik losgelaten.

21 opmerkingen:

 1. Voorstel afwachten, boete helder krijgen, hoogte boete vergelijken met 5 maandjes voordeel, beslissing maken.
  Hyptheekrente zal 99,9% zeker niet stijgen de komende maanden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Juul, wellicht dat je geen boete hoeft te betalen. In mijn hypotheekakte staat dat we een jaar voor het verlopen van de rentetijd over mogen gaan op een flexibele rente en dat je die vast mag zetten op en gewenst moment. Dat hebben we gedaan en dat scheelde meteen bijna 100 euro per maand. Overigens hebben we de rente nooit vast laten zetten want hij daalt al 1,5 jaar nog steeds. Dus dat vastzetten doen we wel weer als het stijgt.
  Misschien staat dit ook in jouw akte, ik dacht ik meld het maar even....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas heb ik dat er niet in staan. Voor de zekerheid heb ik het nog even nagekeken, maar jammer genoeg zal ik wel moeten betalen.

   Verwijderen
  2. jammer ;-(. Dan wordt het dus een kwestie van uitrekenen en kijken wat voordeliger is.

   Verwijderen
  3. Dat hoef je niet uit te rekenen.
   Want het verschil in rente% is de boete. Per saldo maakt het niets uit in de periode tot juli. Afhankelijk van hoelang die nieuwe rentevast periode is ga je er misschien op vooruit..misschien ook niet. Dat hangt af van wat de rentestand is in juli tov vandaag.

   Brabander

   Verwijderen
 3. Waarom zou je nu een netto boete gaan betalen om nu al een bruto voordeel te kunnen incasseren? Je zegt wel dat je bruto/netto denken hebt losgelaten, maar realistisch is dat niet. Financieel gezien lijkt me het niet echt een verstandige beslissing, uiteindelijk betaal je gewoon meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Boete is volgens mij bruto en dus aftrekbaar.

   Bas

   Verwijderen
  2. De boete is inderdaad aftrekbaar van het inkomen.

   Verwijderen
 4. Bij ons vervalt de rente in december op de spaar optimaal hypotheek. Gelijktijdig zitten er dan 15 jaar op. Ik wil dit openbreken en omzetten naar annuïteiten. Het spaardeel los ik dan af.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga ervan uit dat dit ook een lagere rente wordt dan momenteel.

   Verwijderen
  2. als er maar niet meer dan 73.200 euro in het spaardeel zit anders komt Wiebes langs met een rekening.

   Verwijderen
  3. Waarom zou je het spaardeel willen openbreken en omzetten naar annuïteit? Loop je dan niet het fiscale voordeel mis?

   Verwijderen
 5. Zou dat bij ons ook nog zin hebben? Wij moeten nog 2,5 jaar wachten tot de periode afloopt en hebben nog een hypotheek(je) van 45.000 over, met een rente van 4,6% Ik heb me altijd af laten schrikken door die boete... maar misschien is het best de moeite waard. Wat denk jij, Juul? (wij hebben ook het bruto/netto denken los gelaten)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik verwacht een zeer hoge boeterente ten opzichte van de hypotheekschuld. Je kunt het in ieder geval proberen door een voorstel op te vragen bij jouw bank. Na ontvangst van het voorstel kun je alsnog besluiten om het niet te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je tip!

   Verwijderen
  2. Juul, waarom wacht je niet met oversluiten tot de hypotheekrente weer gaat stijgen. Dat kan nog best wel een tijd duren namelijk. Daar bespaar je veel boeterente mee.

   Verwijderen
 7. Bij ons ligt de boeterente zo hoog dat het geen zin heeft de hypotheekrente open te breken. Nu vraag ik me af of er situaties zijn waarin de boeterente niet wordt gerekend. Als ik nu bijv. mijn deel van het huis aan mijn man verkoop en dat via de notaris laat gaan, mag hij dan een geheel nieuwe hypotheek afsluiten en de boeterente daarmee openbreken? Weet jij dit?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik bedoel dus "de boeterente omzeilen" ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een aantal banken heeft de tijdelijke regel ingevoerd dat igv het 'onder water staan' van de woning er boetevrij mag worden afgelost tot aan een bedrag dat dit probleem oplost. Wellicht is dit een optie?

   Verwijderen
 9. Boetevrij aflossen doe ik al. Daarmee wordt het rentepercentage niet lager. Ik zou graag gebruik willen maken van de lage rentestand op dit moment. Dat scheelt heel wat honderden euros per maand...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zelden dat ik zulke verstandige reacties heb gelezen op de geboden casus met de gelimiteerde informatie. Bravo!

  BeantwoordenVerwijderen