dinsdag 21 april 2015

Hypotheek afsluiten en geld toe krijgenDe hypotheekrente doorbreekt iedere keer maar weer het laagte record. Als de rente blijft zakken zou je misschien een hypotheek kunnen afsluiten waarbij de bank aan jou rente gaat betalen.

In Spanje kun je nu een hypotheek krijgen van €100.000 waarbij je maar €98.000 terug hoeft te betalen. Je hoeft niet bij de Nederlandse banken aan te kloppen om vergelijkbare afspraken te maken, maar wie weet wat wij nog krijgen?

De ECB (Europese Centrale Bank) is de veroorzaker van deze ontwikkeling. Om de economie weer goed op gang te krijgen pompen ze miljarden euro’s de economie in. Banken kunnen gratis geld lenen of ze krijgen zelfs geld toe. Dit zie je ook terug in de spaarrentes. Banken zijn niet meer bereid om ons een hoge rentevergoeding te geven, want ze kunnen het benodigde geld tegen veel betere condities elders krijgen.

Niet in Nederland
De kans is klein dat wij ook te maken krijgen met een negatieve hypotheekrente. De Nederlandse banken rekenen dermate hoge toeslagen in de hypotheekrentes, dat het onmogelijk negatief kan worden. Daarnaast kiezen de meeste huiseigenaren er ook voor om de hypotheekrente voor 5 tot 10 jaar vast te zetten. Deze rente zal niet negatief worden, want op termijn gaat de rente natuurlijk weer stijgen. Banken calculeren dit in bij de rentevaste tarieven.

De hypotheekrente van mijn beleggingshypotheek loopt in juli af. Waarschijnlijk ga ik kiezen voor een rentevast periode van 10 jaar. Het is nu mogelijk om de rente vast te zetten tegen een relatief laag tarief. Daar wil ik van profiteren. De rente moet namelijk op den duur weer gaan stijgen. Dat kan toch niet anders?

16 opmerkingen:

 1. Juul: waarom zet je je rente straks niet langer vast als je inschat dat dit zo'n beetje de bodem is?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop binnen 10 jaar van mijn hypotheek af te zijn. Korter vind ik een te groot risico gezien de huidige rentestand.

   Verwijderen
 2. Of korter en gebruik het verschil in maandlasten tov langer vastzetten om extra af te lossen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, de rente zal op den duur wel weer stijgen. Maar wanneer? Vorig jaar dachten wij met 1,4% hypotheekrente ook dat het niet lager zou worden. Maar komend jaar is onze rente toch nog lager: 1,1% Ook voor 2016 verwachten we geen explosie in de rente. We begroten wel met 5% rente. Dat hebben we de afgelopen tien jaar maar één jaar nodig gehad. Wat we daarvan overhouden, gebruiken wij idd om extra af te lossen. Idd met de gedachte: de rente zal toch wel een keer weer gaan stijgen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aanvulling: we hebben maar een deel van de totale hypotheek variabel = risicodragend. De rente op de rest staat langer vast en is dus hoger. Meer zekerheid kost je nu eenmaal meer geld. Maar we wilden alleen risico nemen voor zover we dat kunnen dragen. Maar terugkijkend denken we wel eens: hadden we niet beter toch...?

   Verwijderen
 4. Om wat Anoniem hierboven zegt, zetten wij momenteel onze rente vast voor 1 jaar (rentevast loopt af op 30 juni). Het komende jaar gaan we goed kijken wat de rente doet en op basis daarvan beslissen we volgend jaar of we de rente vast zetten op 1, 5 of misschien zelfs 10 jaar. En in de tussentijd gebruiken we het verschil in rentelast om flink af te lossen op de hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ons eerste huis hadden we een hypotheekrente op van 11,25 %,
  Toen we dit huis kochten vond ik 5,8 % een goede deal en zetten het 10 jaar vast, als ik ergens spijt van heb:-)
  Dit betalen we nog tot eind 2018, ik hoop dat de rente dan nog zo laag staat

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zolang er een deflatie risico is, ben ik het met je eens: dan stijgt de rente tot hoog. Rente vastzetten is een gokje. Of zoals prof. Prast zegt: een verzekering. Een verzekering die je woonlasten stabiel houdt (en laag in jouw geval). Handig als je hoge woonlasten niet kunt betalen. Bij jou is het meer niet willen betalen, en is het een gok.
  Ik zou zeggen: beter dan een lot kopen in de loterij, al weet je ook hier pas aan het eind of (en hoeveel) het heeft opgeleverd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik denk dat het nog een lange tijd (jaren) gaat duren voordat de rente weer zal stijgen.
  Wij hebben de rente voor nu variabel, want vastzetten kan altijd nog.
  En hierdoor kunnen we nu (extra) veel aflossen. Namelijk ook de uitgespaarde rente.
  Het enige waarmee je rekening moet houden is dat je door de lagere rentekosten ook minder hypotheekrente aftrek krijgt bij de Belastingdienst (logisch). Op tijd je gegevens aanpassen dus als je voorlopige teruggave krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb de rente nu voor 5 jaar vast gezet op 2,5%, nadat we toch de rentevaste periode open maakten. De boete rente hebben we er zo weer uit. In die 5 jaar hopen we de hypotheek afgelost te hebben, of in ieder geval echt bijna. We moeten nog 43.000, waarvan we dit jaar er nog wel 3 kunnen aflossen. We mogen in de nieuwe periode 20% boetevrij blijven aflossen van het oorspronkelijke leenbedrag van 167.900, dus wat dat betreft kan dat prima. Of het ons ook lukt om 5 jaar achtereen 8.000 af te lossen, valt nog te bezien, maar we zullen een heel eind komen, waardoor het niet meer zo erg is als de rente nog stijgt. Op dat soort bedragen is dat prime te doen. Nooit gedacht al zo snel zo ver te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat het sneller gaat dan je ooit had gedacht.
   Succes de komende jaren met aflossen!

   Verwijderen
 9. Vandaag de helft van mijn aandelen verkocht met een mooie winst.
  Stukje naar de spaarrekening om mijn buffer op peil te brengen en de rest: aflossen maar!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Op Euribor rente krijg je inmiddels geld van de bank!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar met de toeslag van de bank betaal je nog steeds........

   Verwijderen
 11. Goed bezig hoor. Ook een hoop goede informatie waar ik echt wat aan hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij hebben afgelopen week te horen gekregen van onze bank dat we sinds februari van dit jaar te maken hebben met een negatieve rente (-0.07%). Leuk dat ze ons dit pas in Juli laten weten,ze gaan het nu verrekenen en het teveel betaalde bedrag zal teruggestort worden op onze rekening :)

  BeantwoordenVerwijderen