woensdag 15 april 2015

Deze maand €1.500 extra afbetaald op mijn hypotheekVorige maand kwam ik niet verder dan een extra aflossing van €1.000. Vandaag heb ik weer €1.500 overgeboekt naar mijn hypotheekbank. Mijn hypotheekschuld is nu gezakt naar €143.500. In de eerste vier maanden van 2015 heb ik al €5.000 afbetaald.

De extra aflossing geeft mij weer een bruto besparing van 5,42% van €1.500 = €81,30 per jaar en €6,78 per maand. In totaal heb ik nu sinds september 2012 afbetaald: €55.476. De totale maandelijkse besparing komt nu uit op €250,57. Hoezo extra aflossen bespaart nauwelijks op de maandlasten?

Ik zit nog steeds te wachten op terugkoppeling van Centraal Beheer over mijn taxatierapport. Ik heb de marktwaarde van mijn huis laten bepalen door een makelaar. De schatting kwam uit op €190.000. Mijn hypotheek is dus lager dan 80% van de marktwaarde, dus heb ik recht op een lagere hypotheekrente.

Per 1 juli loopt de rentevast periode voor mijn beleggingshypotheek (€66.534) af. Zij hebben mij al een voorstel gestuurd, maar ik ben niet blij met de rentetarieven. Uitgaande van een hypotheek boven de 100% van de marktwaarde hebben zij mij voor 10 jaar vast 4,1% geoffreerd en voor 5 jaar vast hebben ze geoffreerd: 3,7%. Inmiddels hebben zij de rente verlaagd. Voor 5 jaar vast is gelijk gebleven voor 10 jaar vast is gezakt naar 3,85%.

Door de taxatie gaat mijn hypotheekrente naar:
5 jaar vast: 3,0%
10 jaar vast: 3,15%

In de offerte staat nog wel iets waar problemen over kunnen ontstaan. Er staat: “U kunt in deze 3 maanden geen ander verzoek indienen waarbij de rente wijzigt”. Met andere woorden ze gaan mijn risico-opslag in de hypotheekrente niet verlagen gedurende de laatste 3 maanden tot 1 juli. Mijn taxatierapport heb ik 15 maart ingestuurd. Dat is dus voordat zij mij het voorstel hebben gestuurd.

Ik heb hier al over gebeld met Centraal Beheer. Mij werd toegezegd dat het goed kwam, maar ik heb er een slecht gevoel over. Ik houd jullie op de hoogte!

10 opmerkingen:

 1. Ik zag dat je nog een beleggingshypotheek hebt. Is dat niet risicovol? Je loopt natuurlijk het risico dat deze schuld nooit afbetaald zal gaan worden. Wij hebben onze beleggings(woeker)hypotheek destijds kosteloos omgezet naar banksparen. Het bedrag dat in 10 jaar was opgebouwd in de beleggingshypotheek was abominabel laag. Overigens zijn wij ook ons aflossingsvrije gedeelte aan het aflossen. We hebben dit jaar al 12.500 afgelost, dus het gaat de goede kant op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja een beleggingshypotheek neemt risico's met zich mee. De laatste drie jaren heb ik goede rendementen gehaald op het belegde vermogen. Waarschijnlijk ga ik niet genoeg rendement om dit deel af te lossen met de uitkering. Ik beschouw een deel van de beleggingshypotheek ook als een aflossingsvrije hypotheek.

   Verwijderen
 2. Ik kan alleen maar zeggen: goed bezig Juul! En bij gebrek aan een passend Nederlands spreekwoord: "keep 'em honest!"

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoed bezig Juul: zeker nu er al wordt gesproken over een negatieve spaarrente.

  Aflossen is momenteel de beste investering.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen moeilijke keuze! Sparen tegen 1% of aflossen met een rendement van 5,42%.

   Verwijderen
 4. Mijn rente staat minder hoog dan die van jou, maar vind het toch een goede investering om af te lossen. De "winst" is minder groot, maar het gevoel van vrijheid is me zoveel waard! Wij hoeven nog maar 43.000 af te lossen en hebben de rente om kunnen zetten naar 2,5 (eerst 4,6) Toch een hele leuke maandelijkse besparing! (de boeterente hebben wij er binnen het jaar weer uit en het liep nog ruim 2 jaar... snel verdient; helemaal als je de boete uit eigen geld kan betalen) Goed bezig Juul, iedere Euro is er weer 1 minder!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een mooi bedrag maar weer! Wat is je korte termijn doel? Voor ons is helemaal afgelost nog te ver, wij kijken uit naar het magisch moment dat we de 200.000 aantikken als nog uitstaand bedrag. Het is net de schil van een ui. Je merkt er in het begin niet zoveel van en opeens ben je bij de kern! Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Pffff....meer dan 2 ton....dat is een forse hypotheek

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Netjes hoor. Wij hebben de 1e vier maanden 2000 euro afgelost. Maar gelukkig is ons hypotheekbedrag ook b e d u i d e n d lager. Wij zitten nu onder de 79.000 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tjonge je gaat echt goed met aflossen! Veel mensen zouden al blij zijn als ze een paar honderd euro per keer af kunnen lossen. Fijn dat je het zo kan doen lijkt me zeker een punt om dankbaar voor te zijn.

  suc6 met sparen voor de volgende aflossing en geniet van de stappen die je neemt en van hoever je al gekomen bent.

  groet,

  Besparia

  BeantwoordenVerwijderen