maandag 27 april 2015

Staat de hypotheekrente nog langere tijd vast? Kies voor rentemiddelingIedereen kan profiteren van de huidige lage hypotheekrente, zelfs als je rentevast periode nog voor meerdere jaren vast staat. Ook als je huis onder water staat. Helaas bieden niet alle banken de mogelijkheid om de rente te middelen.

Van één deel van mijn hypotheek loopt de rentevast periode per 1 juli af. Dit deel ga ik tegen een gunstige rente weer 5 of 10 jaar vastzetten. Mijn aflossingsvrij deel (€51.376) staat nog tot 1 mei 2018 vast. Voor dit deel betaal ik een rente van 5,42%. Gezien de huidige rentestand is dit natuurlijk veel te hoog. Ik heb de bank verzocht om een voorstel voor rentemiddeling te sturen.

Wat gebeurt er bij rentemiddeling?
Je kunt de bank verzoeken om de lopende rentevast periode open te breken. In plaats van het betalen van een boeterente, kun je er ook voor kiezen om de rente te middelen. In dat geval gaat de bank de je hoge rente vermengen met de huidige lage rente. De boeterente wordt als het ware gecompenseerd door een hogere rente dan de marktrente in rekening te brengen.

Zelfs als je huis onder water staat is rentemiddeling een optie
Als je huis onder water staat kun je jouw hypotheek niet oversluiten naar een andere bank. Geen enkele bank zal namelijk bereid zijn om een schuld te financieren dat de waarde van het huis overtreft. Rentemiddeling is in dat geval wel mogelijk.

Welke banken bieden rentemiddeling aan?
Helaas zijn er maar een aantal banken die deze optie bieden, namelijk de volgende banken: • Woonfonds
• ING Bank
• Regiobank
• SNS Bank
• Van Lanschot
• Centraal Beheer
• Obvion

Staat jouw bank er tussen en staat jouw hypotheekrente nog langere tijd vast? Verzoek de bank dan om rentemiddeling toe te passen. Jij ontvangt vervolgens een voorstel van de bank. Dit is een eenvoudige manier om veel geld te besparen op de hypotheeklasten.

Staat jouw bank er niet tussen? Misschien is het afkopen van de huidige rentevast periode met een boeterente een optie. De hoogte van de boeterente kun je laten bepalen door jouw bank. Later meer over rentemiddeling!

15 opmerkingen:

 1. Op mijn bankspaarhypotheek betaal en krijg ik 5,1% rente.
  Met de huidige hypotheekrente aftrek, ben ik eigenlijk niet eens zo voordelig af bij een rente van zeg 2,8%.
  Ik laat het dus bewust zo ivm rente op rente effect. Hierdoor een relatief lage spaarpremie inleg...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor spaarhypotheken en bankspaarhypotheken is het ook minder of zelfs niet aantrekkelijk. Lagere hypotheekrente zorgt namelijk voor een verhoging van de premie voor de gekoppelde levensverzekering.

   Verwijderen
 2. Wij hebben een deel aflossingsvrij (81100) nog 23 jaar vast staan met 5% rente. We hebben inmiddels de hoogte van de boeterente ontvangen: €14.951,- De variabele rente is 2.25% en 20 jaar vast voor 2,9%. Volgens onze berekeningen is het wel gunstig om dit deel 'open' te breken en te profiteren van een lagere rente.
  We twijfelen wel of we de rente een tijd variabel laten staan of toch voor 20 jaar vast (we hebben 3 kids die nog op de basisschool zitten; over 20 jaar zijn de studiekosten etc ook duidelijk).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben gekozen voor afkopen en de boeterente. Scheelt een hoop en we hebben het voor 5 jaar vast gezet, tegen 2,5% i.p.v 5,6% Na die 5 jaar zijn we zo goed als klaar of misschien wel helemaal met aflossen, dus risico lopen we eigenlijk niet. De boeterente hebben we er binnen 't jaar uit, terwijl onze rente nog voor 2 jaar vast stond.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha ha, had het paar maanden geleden al nagevraagd bij R.Bank maar het antwoordt was.
  R. Bank doet niet aan rentemiddeling... helaas Gr. Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik snap het voordeel van het openbreken van je hypotheek niet. De bank bepaald de boeterente uit het verschil van de huidige rente met de afgesloten rente. Je krijgt weliswaar daardoor een lagere rente maar je hebt wel de boete moeten betalen . Op het eind van het verhaal ben je dan toch net zo duur uit ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voorbeeld: Een huiseigenaar heeft in 2010 een hypotheek van € 200.000 afgesloten, tegen 5% rente. De rentevaste periode loopt nu nog vijf jaar. De rente voor tien jaar vast is nu slechts 2,5%. Bij traditioneel oversluiten betaalt deze huiseigenaar zijn bank circa € 25.000 boeterente. Door rentemiddeling daalt zijn rente van 5% naar 3,8% en is er geen eenmalige boeterente. De bruto maandlast daalt dan van € 833 naar € 633.

   Verwijderen
  2. Maar als je de boeterente en het lagere rentetarief bij elkaar optelt, dan ben je net zo duur uit !

   Verwijderen
  3. Een lopende rentevast periode kun je openbreken om te profiteren van de huidige lage rente. Stel, jouw hypotheekrente staat nog tot 2018 vast. Je kunt rustig wachten te het zover is, maar je loopt het risico dat de rente de komende jaren sterk gaat stijgen.Door de rentevast periode open te breken koop je zekerheid in.

   Verwijderen
  4. Ik begrijp dat je zekerheid wil Juul. Maar het gaat mij nu om de zogenaamde besparing, die zie ik niet. De boete maakt toch dat je geen voordeel meer hebt aan de renteverlaging ? De bank wil met de boete toch gecompenseerd worden voor het verlies dat ze leiden door jou een lagere rente te geven? Waar zit dan de winst voor jou ?

   Verwijderen
  5. Ik heb het ook open gebroken. Mijn kosten zijn, inclusief de kosten voor advies en verwerking, een kleine 1000,- De boeterente is ongeveer 750 Euro, die ik volgend jaar af mag trekken van de belasting (ongeveer 300 terug te ontvangen) Door de winst die ik maandelijks maak, heb ik deze kosten er binnen het jaar uit. Mijn hypotheek liep sowieso nog 2 jaar, dus een jaar winst á 80 p/m = 950 Euro winst. Daarnaast heb ik de nieuwe rente van 2,5% vast gezet voor 5 jaar. Ik verwacht die extra 3 jaar lage rente er tegen die tijd ook wel als winst uit te halen. De rente zal toch weer (iets) stijgen. Daarnaast is het voor ons prettig om zekerheid te hebben voor de aankomende 5 jaar. Hopelijk hebben we na die 5 jaar de hypotheek geheel afgelost, of anders blijft er maar een heel klein deel van over en zien we wel wat we tegen die tijd doen met die rest.

   Verwijderen
  6. Anoniem van 08:33 - Je moet het belang van zekerheid niet onderschatten. De rentes zijn nu hard aan het dalen, maar zodra deze dalende trend doorbroken is, kan het weer hard omhoog gaan. Bij stijgende hypotheekrentes nog steeds een lage hypotheekrente betalen is voor mij de winst.

   Verwijderen
  7. Als je aflost, heb je nog een extra voordeel bij rentemiddeling: Mijn rentevaste periode liep ook in 2018 af. Bij rentemiddeling voor 10 jaar wordt de boeterente over 10 jaar uitgesmeerd. Maar: dit stuk hypotheek los ik binnen 5 jaar af. Uiteindelijk ben ik dus maar de helft van het boetebedrag kwijt en heeft de bank het nakijken.

   Verwijderen
 6. Juul, mag ik vragen waarom je een deel van je hypotheek weer vast gaat zetten voor 5 of 10 jaar en niet kiest voor variabel?
  Of is de rente voor 5 jaar wellicht lager dan de variabele rente?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mark, dat doe ik omdat de verschillen te klein zijn. Centraal Beheer is zeker niet de goedkoopste. Daarnaast is mijn vrees dat zij onredelijk grote sprongen omhoog gaan maken zodra de rente weer stijgende is.

   Verwijderen