maandag 4 januari 2016

Wonen in een goedkoop hypotheekvrij huis


Een hypotheekvrij huis kun je natuurlijk sneller bereiken door een goedkoop huis te kopen. Vanuit deze gedachte is de Tiny House-beweging voortgekomen. Het is een trend in de VS en ook in Nederland heeft deze trend al veertig volgelingen. Door een klein en goedkoop huis te kopen kun je hypotheekvrij wonen.

Wat nu als je een klein en goedkoop huis koopt en het bedrag in één keer neer gaat tellen. Geen hypotheek, maar eerst een flink bedrag sparen om een huis contant te kopen.

Tiny House-beweging
In de VS staan al 10.000 huizen met een gemiddelde prijs van €34.700. Hiervoor krijg je een huis tussen de 10 en 50 vierkante meter. Mede ingegeven door de crisis worden steeds meer mensen aangemoedigd om op deze manier goedkoop te kunnen leven. Geld dat je niet hoeft te besteden aan woonlasten, kun je anders besteden.De Tiny House-beweging zou ik persoonlijk niet gelukkig van worden!

20 opmerkingen:

 1. Ik zou er ook niet gelukkig van worden maar tevens zit je in nl vast aan het feit dat veel
  Gemeenten het niet zullen toestaan dat je zo'n woning bouwt. Weet wel dat je in Almere veel vrijheid hebt qua bouwen en hebben ooit eens een hele grote houten woning gezien in Duitsland die echt zo volstaan voor mij als woning voor minder dan 50.000 euro maar dan nog komt daar je grondprijs natuurlijk overheen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De zooi in onze garage zou ik nog niet eens in zo'n klein huisje kwijt kunnen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij willen dit jaar wel kleiner gaan wonen, maar niet zó tiny.......
  Op de hypotheek zal dit aanzienlijk schelen en komt hypotheekvrij sneller dichterbij voor onsm

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij willen dit jaar wel kleiner gaan wonen, maar niet zó tiny.......
  Op de hypotheek zal dit aanzienlijk schelen en komt hypotheekvrij sneller dichterbij voor onsm

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tiny is wel erg klein, maar de keus voor een goedkopere woning dan dat je eigenlijk wel zou willen, is natuurlijk een goed idee! Natuurlijk moet je bij jezelf nagaan hoeveel woongenot je op zou willen geven voor financiële vrijheid, maar als je een hypotheek kan krijgen, heb je altijd de keus om niet het volledige bedrag te gaan lenen en kleiner/stedelijker/anders te gaan wonen. Wij kozen ook voor goedkoper. Geen tuin, geen mooi uitzicht. Wel bijna van ons en financiële armslag voor andere zaken en voldoende om het huis zo te maken als we wensten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou bestin zo'n tiny huis kunnen en willen wonen maar dan wel in een ander klimaat. Nederland is te koud en te nat. Dan heb je binnenshuis meer leefruimte nodig. Ik tenminste wel ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De gedachte is op zich niet zo gek. Hoewel dit misschien wel een extremere vorm is, kun je je best afvragen waarom mensen steeds in een nieuwer, mooier en vooral groter huis willen wonen. Als dat enkel is vanwege de status, dan kun je hier best je vraagtekens bij zetten. Zo'n groot huis brengt hogere lasten en kosten met zich mee qua verwarming, onderhoud, etc.
  Gelukkig is dat overigens ieders eigen keuze moet iedereen lekker doen wat hij/zij wil :-)

  Wij hebben er bewust voor gekozen om in ons huis te blijven wonen, nu wij met zijn drieën blijven en er geen gezinsuitbreiding meer komt. Er zijn zeker betere locaties met mooiere huizen te bedenken, die wij ook kunnen betalen. Wij kiezen er voor om niet maximaal te lenen, in ons huis te investeren (het beetje bij beetje helemaal naar onze smaak te maken) en het volledig af te lossen.

  BespaarBalans / BespaarBalans.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben jaloers op de ruimte rondom de woning. 50m3 zou kunnen maar idd te klein.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hai, Beste wensen nog voor 2016. Ik heb interesse in tiny homes omdat ze super originele opberg ideeen hebben, ze gaan heel economisch om met de ruimte en ontdoen zich van "een overvloed"aan onnodig spul.Is zoiets in NL te realiseren? Ik weet het niet. De locatie bepaalt de prijs en in de VS bouwen ze toch anders dan hier. ze hebben ook zeer goedkope Staten die lokken om niet te spreken van de ruimte. In Scandinavie doen ze ook aan tiny houses, meer een tuinhuis. Leuke blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. allemaal het allerbeste voor 2016 :-)

  Wij zijn van Zwolle-Zuid 50 km noordelijker gaan wonen in Hoogeveen ( was na al die jaren het reizen zat,drukte, stress, weinig tijd met kinderen) ,€ 60.000 schuld in 1 keer weg en 8 uur vrije tijd extra per week.
  van 110m2 naar 200 m2 grond en een woning met 1 slaapkamer minder en een vliering ipv zolder, ruimt meteen je zooi op :P
  Ok, het is geen Zwolle, maar steden als Hoogeveen of Assen hebben ook alles wat we nodig zijn en shoppen zijn we toch niet heel er van. Daar kan ik niet tegen aflossen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Juul: hoe is het met de verkoop van je huis?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is belangstelling voor, maar nog geen koper. Om het proces te versnellen hebben wij met 10.000 euro verlaagd. Zie: http://www.funda.nl/koop/veendam/huis-49507752-brouwersweg-5/

   Verwijderen
 13. Ik zou het geweldig vinden om in een tiny house te wonen! Maar het Nederlandse klimaat he? En nu hebben wij drie kleine kinderen en is een tiny house geen optie. Misschien later.maar in verhouding met andere mensen om ons heen hebben wij een erg lage hypotheek wat ook fijn is.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Kleiner wonen. Studentenhuisvesting. In Eindhoven zijn veel kantoren omgeturnd naar huur en koop studenten wooneenheden. Deze hebben een opp van 25m2 - 50m2 met een koopprijs van tussen de 20k en 50k.

  Regelmatig gekocht door ouders voor hun kinderen. Hiermee ontloopt men de huur van een kamer. De waarde van het appartement blijft min of meer gelijk of neemt zelfs wat toe. Ze liggen goed in de markt.

  En vaak wordt het mede gezien als een soort belegging waarmee met de vermogensrendementsheffing verminderd.

  In eigendom kan men er blijven wonen tot na afronding van de studie en tot men klaar is voor de volgende stap.

  Men kan de wooneenheid naderhand ook nog in de verhuur doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waar kan ik deze appartementen vinden in Eindhoven?
   Zoon gaat daar binnenkort studeren en ik zou voor hem wel zo'n appartement willen kopen :)
   Trudy

   Verwijderen
 15. Trudy, gd morgen, google maar op bijv. Foolen en Reijs. bijv de app THeBeech.nl, app o.a. op de Boschdijk (oa. boven de Jumbo dat zo goed als klaar is) maar ook aan het begin vd Boschdijk hebben ze een project. Er wordt ook gebouwd aan Studentenhuisvesting op het TUe terrein , huur vlgs mij iov SWS of wooninc. Ook aan het stationsplein wordt gebouwd door AM

  BeantwoordenVerwijderen
 16. http://www.ed.nl/regio/eindhoven/kantoren-eindhoven-massaal-omgezet-in-wonen-1.5608853

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Nu nog de Nederlandse wetten aanpassen. In Europa mag men allang zo wonen maar deze Europese regels gelden opeens niet voor Nederland. Wij wonen uit nood al jaren zo maar moeten een domucieladres hebben......dus moet je eigenlijk liegen. Dus vraag ik me af wat nou het verschil is!!!! Wij willen heel graag een Tiny house! Ga dus vooral door en los die rare wet dan op!!!!

  BeantwoordenVerwijderen