zondag 10 januari 2016

Sommige makelaars wekken irritatie op


Zoals jullie weten hebben wij ons huis te koop aangeboden. Wij hebben de koper nog niet gevonden, maar wij gaan wel alvast huizen bekijken die wij mogelijk willen kopen. Laatst hebben wij een huis bezichtigd met een verkoopmakelaar waarvan ik dacht dat ze uitgestorven waren. Je kent ze wel, de gladde praatjes verkopers.

Als ons huis verkocht is, moeten wij wel weten waar we weer heen willen. Wij hebben een aantal huizen binnen onze woonplaats op ons lijstje staan. Een tijdje geleden hebben wij één van deze huizen bekeken. Het huis was prachtig, maar de makelaar beviel ons slecht.

Wij hebben ons huis in de verkoop bij Makelaarsland. Dit is een bewuste keuze, want wij willen de bezichtigingen zelf doen. Wij weten namelijk meer over het huis dan een verkopende makelaar. Daarnaast willen wij ook niet duizenden euro’s betalen voor een makelaar.

Tijdens de rondleiding was de verkopende makelaar alleen maar bezig om ons ervan te overtuigen dat de verkoop beter via zijn kantoor kan gaan. Iedere vraag die wij aan die man stelden maakte hij weer een bruggetje naar hoe dom het is dat wij ons huis via de verkeerde makelaar proberen te verkopen. Wij waren zeer onder de indruk van het huis, maar de man irriteerde ons mateloos. Op den duur heb ik mijn onvrede geuit en aangegeven dat wij voor het huis komen, en niet voor zijn praatjes.

Mogelijk gaan wij het bezichtigde huis kopen, maar de makelaar gun je de verkoop gewoon niet. Dit weegt natuurlijk niet mee in onze beslissing. Onbewust is het toch een minpuntje voor het huis.

Bij het kiezen van een makelaar moet je goed letten of je de juiste persoon inschakelt. De makelaar kan namelijk veel verprutsen!

12 opmerkingen:

 1. Laat je je niet teveel meeslepen nu? Vorig jaar had je een taxatiewaarde van 190000 euro. Dat betekent dat je huis nu nog iets meer waard moet zijn. Nu wil je je huis gezien de vraagprijs voor 20000 minder verkopen en ook nog eens een nieuw huis kopen zonder dat het oude is verkocht? Is dat niet wat zonde van je aflosmoeite de afgelopen jaren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben willen verkopen voor een hoger bedrag, maar de concurrentie is groot. Aan de andere kant gaat wij weer een huis kopen die ook sterk in waarde gezakt is. De huizenprijzen in onze regio zijn nog aan het zakken. Wij moeten realistisch zijn. Wij gaan pas kopen als ons huis verkocht is.

   Verwijderen
  2. Ja, het is vervelend als de concurrentie zo groot is. In mijn woonplaats loopt het nu weer aardig goed, maar een huis bij ons in de buurt heeft in de crisistijd ook bijna 4 jaar te koop gestaan, terwijl dezelfde soort huizen nu in twee weken tot 3 maanden verkocht worden. Ik wens je veel succes met je zoektocht naar een mooi huis!

   Verwijderen
 2. Wij hebben een keer een heel vervelende makelaar gehad. Ze nam onze vragen niet serieus. Ze deed bijna alsof we achterlijk waren ofzo. Ik had vermoedens van vochtproblemen (vrije nieuw huis, veel scheuren en daarbij nog schimmelvlekken). Volgens haar waren er geen problemen met vocht. Ik vraag haar de kruipruimte. Die was er niet en volgens jaar waren die ongebruikelijk ;-P. Pffffffff. Ik zei regen de makelaar dat ik genoeg gezien had en dat dit ons huis niet zou worden.
  Later hoorde ik via familie die in dezelfde stad wonen dat daar idd veel problemen met vocht waren geweest in dat deel van de wijk. Achteraf gezien hadden we eigenlijk een klacht moeten indienen bij het makelaardijkantoor omdat ze ons onjuist informeerde en erg arrogant was.
  We hebben het niet gedaan omdat er toen zoveel tegelijk gebeurde wat betreft de verkoop van ons huis, aankoop nieuwe huis en verhuizen naar een ander deel van het land.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We hebben diverse bijzonder arrogante makelaars gezien de afgelopen tijd. Mooie schoenen, bijpassende riem, mooi overhemd, charmante lach. Maar zodra ik ging doorvragen, over technische of juridische details, kreeg ik antwoorden als "waarom wilt u dat weten?". Ik geef dan altijd aan dat ik het niet erg vind als een antwoord opgezocht moet worden, en eventueel nagestuurd. Maar sommigen konden hier niet mee overweg, en wilden pas iets nazoeken na meerdere keren vragen. En dan niet het antwoord nasturen. Nee, die huizen zijn het niet geworden.
  Net een makelaar voor ons oudehuis in de hand genomen. Lastige keuze, want hoeveel ervaring heb ik met makelaars? En niet met de verkoop kant van ze. Blijft een gok.
  Bewust wel gekozen voor makelaar (en niet voor makelaarsland), omdat ik bang ben dat mensen zich bij rondleidingen door de eigenaar niet vrij voelen, om hun mening vrij te geven. En ook omdat ik neit weet of ik goed genoeg ben ik het "sturen" van aspirant kopers. Maar blijft een gok, en het blijft lastig om te kiezen.
  Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben een aantal makelaars bij ons thuis laten komen voordat we beslisten wie het zou worden. We wilden een goed beeld van de makelaar hebben en of hij zou voldoen aan onze eisen.
   Dat was snel voor elkaar. Grapoig genoeg heeft zijn collega ons huis verkocht omdat de keuzemakelaar toen net op vakantie was. Ons huis was in een maand verkocht. We hebben heel bewust een heel scherpe vraagprijs gevraagd omdat we zo snel mogelijk van ons huis afwilden. We wilden dichterbij het werk van mijn man wonen en liever niet dat hij nog een winter zoveel moest reizen.
   Ik vond het fijn dat ik de bezichtigingen niet hoefde te doen. Het huis schoonmaken en representatief hebben voor een bezichtiging vond ik erg veel werk en kostte me veel energie. Mijn man kon de bezichtigingen ook niet doen ivm zijn werk.
   Ons eerste huis hebben we wel zelf verkocht. We hadden een makelaar gevraagd maar die deed niks waarop we het zelf zijn gaan doen. A4tje met 'Te Koop' op het raam geplakt en een advertentie in het regionale dagblad gezet. Diezelfde week stond er iemand aan onze deur die vroeg of het nog te koop stond. Dat was zo, waarop hij antwoordde dat hij het wilde kopen :-)
   Dat waren de jaren negentig toen de huizen wegvlogen.

   Verwijderen
 4. Recent een appartement verkocht. Wij hebben vooraf verschillende makelaars laten komen, en hen gevraagd , naar courtage, potentiele vraagprijs en verkoopprijs vh appartement, kopers doelgroep, en hoe hij/zij het in de markt wilde zetten. Daarnaast de vraag of er iets aan het appartement gedaan zou moeten worden. Ook belangrijk is , de voorwaarden indien je van de makelaar weer af wilt.

  Alles in een excel sheetje gezet (vraagprijs, verwachte verkoopprijs , courtage% en €.

  Diverse makelaars, reageerden dat het huis oke was en zo in de verkoop kon, dus de gemiddelde reactie. Een had ook als doelgroep de vele expads bij ons inde regio.
  Een makelaar stelde voor het huis van binnen te schilderen, gaatjes en scheuren in de binnenmuren dicht, andere kleurstelling (moderner) en vervolgens met de aanwezige meubels en spullen plus wat veranderingen daarbij het appartement te stylen.

  Voor de goede orde het appartement was niet meer bewoond.
  Haar makelaarstarief was het laagste, ze had een duidelijke verkoopprijs voor ogen met dito doelgroep. De kosten voor schilderen en styling zijn ruimschoots goedgemaakt door de hogere verkoopprijs.

  De kopers trokken graag in een instapklare woning zonder grote klusopdrachten.

  Door te investeren in de verkoop van de woning hebben wij een hogere verkoopprijs gekregen. Onze makelaar (vrouw) had een plan.
  Het schilderwerk nergens gaatjes in de muren , nieuwe opstelling van meubels en aankleding maakte het huis groter, frisser en aantrekkelijker.

  Er was maar een makelaar met een echt plan. En dat nog de goedkoopste ook.

  Bij aankoop , schakel altijd Ver Eigen Huis in voor een aankoop keuring.
  De verkoop makelaar valt dan met zijn zwets verhalen direct door de mand.

  Ook hierbij durf wat geld uit te geven. Zowel bij aankoop ( Ver Eigen Huis) als verkoop (styling, schilderen, kapotte dingen maken, troep opruimen, tuin fris maken)

  Je hebt maar een keer een eerste indruk

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik sta geheel achter het advies voor een aankoop keuring. Maar mensen .... er zijn meer partijen dan Vereniging Eigen Huis. Deze club is voornamelijk bezig met zijn eigen marketing en politiek. Daarbij heeft VEH geen eigen keuringmeesters in huis, die huren zij ook gewoon weer in. Voor minder geld kan jij zelf ook deze zelfde keuringsmeesters in huren. Ben je tenminste zelf ook nog in staat om te kijken welke keuringmeester je wilt inschakelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens! Zelf een uitzoeken kan prima, een keuringsrapport namens VEH stelt echt niets meer voor dan een willekeurige andere keurder.

   Verwijderen
 6. Ons vorige appartement was binnen een mum verkocht via een van de twee makelaars uit het dorp, bij hem hadden we het beste gevoel en hij taxeerde het pand ook nog eens het hoogst :-)
  Binnen een week kwam hij met 4 gegadigden uit zijn netwerk en een van hen is de koper geworden.
  Ik heb trouwens twee maal zelf een huis verkocht (zelfs 1 x via Marktplaats! in 2007) en dat ging goed. De afwikkeling door een makelaar laten doen, wat ik kan aanraden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij het selecteren van onze verkoopmakelaar enkele jaren terug zijn wij huizen gaan bezichtigen. We kwamen niet voor de huizen maar we wilden ervaren hoe de makelaar het deed. Bewust hebben we enkele acties uitgevoerd, zoals via funda contact op proberen te nemen met de makelaars, om te kijken hoe ze hiermee omgingen. Het is erg zuur om te zien dat je eigen verkoopmakelaar er de kantjes vanaf loopt waardoor de kans minder groot wordt op een snelle/goede verkoop.
  Uiteindelijk hebben we een goede makelaar uit Veendam/Hoogezand in de arm genomen waar we zeer tevreden over zijn.
  Het grappige is trouwens dat we nu wonen in het eerste huis dat we bezichtigd hebben voor de makelaar selectie. Snel daarna ging deze woning flink in prijs omlaag en werd het voor ons opeens een optie. Toevalligerwijs is dit ook de makelaar die onze vorige woning heeft verkocht. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook slim, prima.... buiten de kadertjes denken.

  BeantwoordenVerwijderen