donderdag 28 april 2016

Ander huis gekochtZoals ik al schreef is ons huis verkocht. Het koopcontract is getekend. Het is nog wel een verkoop onder voorbehoud tot begin juni. Wij hebben ondertussen een ander huis gekocht. Het is een bungalow geworden aan de Kapiteinspark in Veendam. Zie Funda.

Het huis heeft voldoende slaapkamers en een zakelijk af te scheiden deel. Dit heeft voor mij een groot voordeel want voor de Belastingdienst kan ik een deel van het huis zakelijk opvoeren qua kosten. Dit deel heeft namelijk een eigen ingang en sanitaire gedeelte.

Voor het huis gaan wij een hypotheek afsluiten van €206.000. Een deel van €66.000 blijft aflossingsvrij, de rest wordt afbetaald met een lineaire hypotheek. Wij hebben het huis voor een scherpe prijs gekocht. Hierdoor kunnen wij de aankoop met NHG financieren. De hypotheekrente gaan wij vastzetten voor 20 jaar tegen een tarief van 2,6%. De hypotheek heeft een looptijd van 30 jaar.

Wij kopen het huis per half augustus. De oude woning wordt overgedragen per 30 september. Wij hebben dus 1,5 maanden de tijd om het huis op te knappen. Met name de slaapkamers van de dochters moeten wij in investeren. Ze hebben namelijk een systeemplafond en plavuizen die niet mooi zijn. Uiteraard gaan wij ook gelijk de rest van het huis schilderen en opknappen.

Extra aflossen levert een geringe besparing op
Door de lage hypotheekrente levert extra oplossing geringe maandelijkse besparingen op, maar dat neemt onze motivatie niet weg. De tempo zal wel lager zijn. Wij krijgen het niet voor elkaar om de komende 3,5 jaren weer ruim €70.000 extra af te lossen, maar dat hoeft ook niet. In onze maandlast zit nu namelijk ook een aflossing verwerkt. Iedere €1.000 aan extra aflossing geeft ons een maandelijkse besparing van €2,17. Tip: Lees ook mijn blog over de verkoop op Makelaarsland.nl.

26 opmerkingen:

 1. Wat een ruimte; zowel binnen als buiten! En zeker mooi. Gefeliciteerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker ruim, en alles gelijkvloers, dat is makkelijk voor de oude dag..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi huis en wát een prijs (maar ik ben Randstad prijzen gewend). Inderdaad, er moet wel wat opgeknapt worden maar de basis is prima. Julie nieuwe hypotheek 'klinkt ook als een klok' :-). Gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd! Een ruim huis. En voorbereid op de toekomst :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooi huis en wat een schitterende kavel. Gefeliciteerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Met een hypotheekstand gedateerd op 20116 heb je je voorlopig niet druk te maken, dat is nog een hele tijd weg.Gefeliciteerd me de koop van het nieuwe huis

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi huis en heerlijk zonnepanelen. Nog even die D wegwerken en je hebt een heerlijke energiezuinige woning. Lineair, klinkt goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi huis, gefeliciteerd.
  Tuin is ook mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fijn voor jullie dat je een ander huis hebt gekocht, maar.... je bent wel heel erg van je geloof afgevallen dat je nu 30 jaar erbij kiest, ipv met je 50e lekker hypotheekvrij te leven. (onafhankelijk van onbetrouwbare banken e.d.) Alles went behalve schulden.
  Vind ik. Ik ga voor een betaald huis. En dan ben ik vrij!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zit als volgt! Wij wonen nu in een woonwijk waar de kinderen altijd optimaal hebben genoten van de woonomgeving en de vriendinnen in de buurt. De kinderen zijn al wat ouder en zijn niet meer gebonden aan de buurt. Wij gaan nog één keer verhuizen naar een huis buiten een woonwijk met een grotere kamer en een werkkamer beneden. Normaal gesproken hadden wij dat gedaan no onze 50e. Door de situatie op de huizenmarkt en de zeer lage hypotheekrentes hebben wij besloten om al sneller het huis te kopen waar wij altijd blijven wonen. Binnen 20 jaar hebben wij het huis vrij van hypotheek.

   Verwijderen
  2. Ik begrijp het wel en natuurlijk mag je deze keuze maken! Maar bovenaan staat; volg mij in mijn weg om mijn hypotheek versneld af te lossen...... en nu verander je van weg. Een omweg van minstens 20 jaar. Hoe ga je ons nu weer enthousiast maken? ;)

   Verwijderen
  3. Hans, mijn doel in mijn leven is niet om jouw ergens enthousiast voor te maken. Het gaat om ons levensgeluk niet om jouw leesplezier

   Verwijderen
  4. He Juul, doe je wel een beetje voorzichtig met je verdienmodel (dit blog)? Zakelijk gezien niet zo handig om lezers van je te vervreemden. Lol!

   Verwijderen
  5. Ja sorry je hebt gelijk!

   Verwijderen
 10. Heerlijk wonen zo ! Gezien ons huidige inkomen lukt extra aflossen niet, we sparen gelukkig nog wel elke maand wat. Daarnaast lossen wij onze hyp 100% annuitair af, dus toch zakt de schuld maandelijks.

  succes met alle rompslom mbt inpakken, klussen en verhuizen, wij hebben het vorig jaar gedaan, maar zeker geen spijt van gehad :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nogmaals gefeliciteerd Juul. Een paar vragen:
  Heb ik het goed begrepen dat de hele hypotheek, dus ook het aflossingsvrije deel, hetzelfde rentepercentage van 2,6% heeft?
  Ik vermoed dat, zodra je weer extra kunt en gaat aflossen dat je begint met het aflossen van het aflossingsvrije deel?
  Voor iemand zonder kinderen is het misschien makkelijk praten maar ik zou toch gekozen hebben voor een (zeer) korte rentevast periode. (variabel of 1 jr.) Daarentegen: 2,6% voor 20 jaar is natuurlijk niet slecht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Mark, dan heb je het niet begrepen. Als je zekerheid kunt krijgen om voor 20 jaar tegen 2,6% een hypotheek te kunnen krijgen en lineair af te lossen, dan is dit op alle fronten het slimst om te doen. Risico is vooral opwaarts en de kans dat de rente nóg veel lager gaat is klein. Iets lager zou kunnen, maar de bank moet er ook wat aan verdienen.

   Verwijderen
  2. Beste anoniem, waarom is het "op alle fronten het slimst om te doen" volgens jou?

   Toevallig heb ik vanmorgen op mijn blog uitgerekend hoe de lasten van een 20 jaars hypotheek zich verhouden tot die van 10 jaar vast. Zie: http://linhypnaar0.blogspot.nl/

   De rente hoeft natuurlijk niet perse verder te zakken: wanneer deze constant blijft (en daar lijkt het voorlopig wel naar uit te zien) zijn degenen met korte rentevast periodes het goedkoopst uit. Eventuele kleine rentestijgingen zijn prima op te vangen door extra af te lossen, nogmaals zie http://linhypnaar0.blogspot.nl/ voor een rekenvoorbeeld en een excelbestand waarmee e.e.a. zelf uit te rekenen valt.

   Sowieso vind ik je opmerking dat de bank er ook wat aan moet verdienen erg vreemd. Tenzij je zelf bij een bank werkt natuurlijk. :-) Ik laat me in ieder geval geen onnodig geld uit de zak kloppen als een mak lammetje. Overigens hanteren de banken nog steeds onnodig extra marges (zie: http://classic.eigenhuis.nl/tools/rentebarometer/?_ga=1.14926389.2021539902.1461409067). Dus ik denk dat we ons voorlopig geen zorgen hoeft te maken of de bankdirecteuren wel op tijd een nieuwe lease-auto kunnen aanschaffen.

   Verwijderen
 12. Gefeliciteerd met deze geweldig leuke woning, op een nog mooier kavel!! Goed doordacht en dus een prima oplossing voor jullie! Geniet ervan en zorg dat het snel een fijn thuis word voor jullie allen. (op welke manier dan ook)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Proficiat met jullie aankoop... Het ziet er op foto een mooi huis uit met heel veel ruimte. Ik kan me niet voorstellen dat jullie 'zo'n' huis met zoveel grond tegen zo'n lage prijs kunnen kopen. De tuin vind ik niet zo mooi omdat ik vind dat er een beetje teveel struiken staan (veel onderhoud, veel afval van snoeihout). Je kinderen zullen er in elk geval heel goed verstoppertje kunnen in spelen.....
  Ik hoop dat jullie er vele gelukkige jaren mogen beleven.liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De tuin is juist het mooist van alles! Het huis uit de jaren '70 verdient een grote opknapbeurt, maar dat zit in de prijs verwerkt. Heeerlijk veel groen om je heen. En wanneer dit te bewerkelijk wordt dan kan je altijd nog e.e.a. aanpakken. Ik begrijp deze keuze goed! Geniet van de natuur!

   Verwijderen
 14. Gefeliciteerd met de aankoop van je nieuwe huis. Mooie tuin, maar wat een onderhoud zul je aan zo,n jaren 70 bungalow hebben. Ik hoop dat je van klussen houdt. Al dat hout!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Lang leve noord nederland, potverdorrie wat een huizenprijzen, heb je hier een normale tussenwoning voor met een klein voortuintje en 60m2 achtertuin. En wij in de brainport regio boffen ook nog een t.o.v. Utrecht en Amsterdam.

  Prima keus, maak een verbouwings- & onderhoudsplan / budget en ga met beleid en structuur aan de slag. |Maar dat is jullie wel toevertrouwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Gefeliciteerd! En ook fijn dat je een deel zakelijk kunt doen! Denk je er dan wel aan dat je bij een verkoop eventuele winst ook in je zakelijke zak moet steken en niet privé mag houden? Uiteraard alleen over het zakelijke deel en als je dus een deel zakelijk aankoopt.

  BeantwoordenVerwijderen