donderdag 22 februari 2018

Misverstanden over de beleggingshypotheek


Tot 2013 zijn er veel beleggingshypotheken afgesloten. Veel huiseigenaren hebben achteraf spijt van deze keuze. Er wordt nu zeer negatief gedacht over deze hypotheekvorm. Dat komt deels door misverstanden die er leven. Helaas is het ook veroorzaakt door te hoge kosten die verzekeraars in het verleden verwerkt hebben in de aan de hypotheek gekoppelde beleggingsverzekeringen.

Woekerpolis, want de inleg overtreft de waarde in de polis

De aflossing van de beleggingshypotheek wordt opgebouwd in een beleggingsverzekering. De premie wordt deels gebruikt voor de overlijdensrisicodekking. De premie wordt verminderd met kosten en met de premie die verschuldigd is om het overlijdensrisico af te dekken. Het bedrag dat resteert wordt belegd in de verzekering. Als de waarde lager is dan de inleg wil dat nog niet zeggen dat het een woekerpolis is.

Het beleggingsverlies is niet de fout van de verzekeraar

Er is gekozen voor een waardeopbouw op basis van beleggingen. Als de beleggingsresultaten tegenvallen kun je niet de verzekeraar aanwijzen als verantwoordelijke. Er zijn in het verleden te hoge kosten in rekening gebracht. Dat is de verzekeraar aan te rekenen, het beleggingsresultaat niet. Toch gaan de verzekeraar en de adviseur niet vrijuit. In het verleden is er vaak onvoldoende gewezen op de beleggingsrisico’s. Er werden te hoge rendementen voorgespiegeld van wel 8%.

Beleggingshypotheek oversluiten is een goed advies

Veel beleggingshypotheken zijn de afgelopen jaren overgesloten. Dat kan slim zijn, maar laat je hierover wel goed informeren. De afgelopen jaren zijn er weer mooie rendementen gemaakt op beleggingsverzekeringen. Toch is een sterke daling van het vermogen in de beleggingsverzekering zeker niet uit te sluiten.
Laat je goed adviseren om een goede keuze te kunnen maken.

3 opmerkingen:

 1. Wij hebben in het verleden ook een paar van die woekerpolissen met garantiekapitaal afgesloten bij Eegon en dat is maar goed ook want de resultaten blijven fors achter terwijl de 1e en 2e kosten van Eegon gewoon doorlopen.
  Ik vermoed dat we nooit boven het garantiekapitaal uit zullen komen, maar in hoeverre kun je checken of Eegon geen winstpot heeft opgebouwd van onze centen? Oplichterij in naam van de staat en schaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is deels een kwestie van vertrouwen. Je kunt nadere informatie bij de verzekeraar/bank opvragen. Van iedere storting geven ze aan hoeveel kosten ze in rekening brengen en welk deel in de polis komt. Maar de juistheid van de koersen kun je niet eenvoudig controleren.

   Verwijderen
 2. Voor onze gemoedsrust hebben we onze beleggingsverzekering omgezet in een 'beleggingsverzekering' met gegarandeerd eindkapitaal. Eindkapitaal = benodigd bedrag om hyportheek in 1x af te lossen. Dit voelde het beste. Rust is me ook wat waard.

  BeantwoordenVerwijderen