Alle verkeerslichten staan op groen. Nu is het juiste moment om een huis te kopen, maar zekerheid heb je nooit. In Zweden ging het ook erg goed met de huizenprijzen, maar de prijzen zijn nu alweer maanden aan het zakken. De ommekeer kwam door maatregelen gericht op de strengere hypotheekregels.
Na een periode van stijgende huizenprijzen gaat het nu weer slechter in Zweden. Hetzelfde gaat ook op voor Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Dit hoeft geen voorbode te zijn voor de Nederlandse huizenprijzen, maar hieruit blijkt wel dat we met beide benen op de grond moeten blijven staan.
Wat is er gaande in Zweden?
In het laatste kwartaal zijn de huizenprijzen met 7% gezakt volgens Bloomberg. Dit ligt niet in de lijn der verwachting. De Zweedse centrale bank ging uit van stabilisering van de huizenprijzen. De daling zou mede veroorzaakt zijn door strengere hypotheekregels. Huiseigenaren met een hypotheek groter dan 4,5 keer het bruto-inkomen, moeten het meerdere versneld aflossen. Net als in Nederland worden er geleidelijk strengere hypotheekregels doorgevoerd. Waarschijnlijk zijn ze een stapje te ver gegaan.
Wat zijn de verwachtingen voor Nederland?
Er wordt uitgegaan van verder stijgende huizenprijzen, maar garanties zijn er niet. Het is nog maar de vraag wat de reactie is van de markt als bijvoorbeeld de hypotheekrentes sterk stijgen. Voorzichtigheid kan geen kwaad. Koop in ieder geval geen huis voordat de oude woning verkocht is. In dat geval kan een sterke daling van de huizenprijzen financieel dodelijk zijn. Een domper van tienduizenden euro’s moet je voorkomen.
Ik zit juist met smart te wachten op lagere huizenprijzen. Door het aflossen kunnen we dan nog steeds zonder verlies verkopen terwijl een groter/duurder huis dan meer in prijs daalt dan ons goedkopere huis. Dus laat maar komen die crash op de huizenmarkt.
BeantwoordenVerwijderenHier ook afwachten met nog 1 maand te gaan.
BeantwoordenVerwijderen