maandag 16 juli 2018

Hoe gaat het met de huizenprijzen in Europa?

Gerekend over een periode van 10 jaren zijn de huizenprijzen in Nederland gemiddeld gezakt met 4%. In vergelijking met de meeste Europese landen blijven wij achter wat betreft de ontwikkeling van de huizenprijzen.

Op FD.nl staat een interessant artikel over de Europese huizenmarkt. Hierin maken ze inzichtelijk hoe de huizenprijzen zich ontwikkeld hebben in de periode vanaf het eerste kwartaal van 2007 tot en met het eerste kwartaal van 2017. Vooral in Zweden en Noorwegen zijn de huizenprijzen omhoog gevlogen.

De Europese huizenprijzen zijn in één jaar tijd gestegen met 4,5%. Gerekend over 10 jaren gaat het om een stijging van 8%. In Nederland is het een negatiever verhaal. In vergelijking met de huizenprijzen in het eerste kwartaal van 2007 zijn de prijzen met 4% gezakt. Hiermee zijn wij nog niet het lelijkste eendje van Europa. Vooral Spanje en Ierland deden het slecht met een daling van resp. 25% en 31%. Deze landen hebben vooral in de crisisjaren zware klappen gehad.

In 4 landen stegen de huizenprijzen met minimaal 50%

De hoogvliegers zijn de volgende landen:

  • Zweden (+83%)
  • Noorwegen (+69%)
  • IJsland (+69%)
  • Luxemburg (+51%)

Ook in onze buurlanden Duitsland (+35%) en België (+27%) ging het erg goed met de huizenprijzen.

Het grote verschil tussen Nederland en de 4 landen met de sterkst gestegen huizenprijzen is dat de crisis in deze landen niet heeft gezorgd voor een sterke daling van de huizenprijzen. In Nederland moesten huiseigenaren flink met de billen bloot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten