woensdag 28 januari 2015

Nog nooit zoveel extra afbetaaldSteeds meer huiseigenaren worden besmet met de aflosvirus. Dit blijken de Rabobank en de ABN Amro zeer duidelijk te merken. Er zijn in 2014 een record aantal extra aflossingen verricht.

Vandaag zijn beide banken met cijfers gekomen waar dit uit blijkt. De Rabobank rapporteert 25% meer extra aflossingen. Het gaat in totaal om €4 miljard. De marktleider in hypotheken zal dit uiteraard ook merken in de winstcijfers. Ook de ABN Amro komt met een sterke stijging, namelijk 18%. Bij deze bank gaat het in totaal om €2,7 miljard. Vooral de maand december was een populaire aflosmaand.

Een hausse aan extra aflossing door verruimde schenkingsvrijstelling
Bij de Rabobank bestond 42% van de €4 miljard uit een storting groter dan €50.000. Dit zullen vooral huiseigenaren zijn die een schenking tot €100.000 hebben ontvangen. Tot 1 januari 2015 was het namelijk mogelijk om een dergelijk bedrag te schenken om bijvoorbeeld te gebruiken om extra af te lossen.

Vergeleken met begin 2012 ontvangt de Rabobank 130% meer extra aflossingen. Vooral huiseigenaren in de leeftijdscategorie tussen 40 en 50 jaar lossen extra af.

Hieruit blijkt maar weer dat steeds meer huiseigenaren de noodzaak zien om van hun schulden af te komen. Minder schulden vermindert niet alleen de stress, het geeft ook rust. Zodra mijn hypotheek echt op nul staat hoef ik niet meer fulltime te werken. Geld maakt niet gelukkig, maar geeft wel vrijheid.

14 opmerkingen:

 1. Hier ook alweer de eerste 1000 euro extra afgelost. We hopen eind volgend jaar één van onze hypotheken te hebben afgelost en we liggen goed op schema ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Afgelopen jaar 25% meer aflossingen, maar 42% van het totaal bestaat uit schenkingsvrijstelling-aflossingen? Dan is de hoeveelheid niet-schenkingsvrijstelling aflossingen dus afgenomen. Dat valt me tegen. Ik ben benieuwd wat dat zal betekenen voor de aflossingen in 2015. Er immers ook een groep die ook had afgelost als er geen schenkingsvrijstelling was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een gedeelte van de mensen die een schenkingsvrijstelling hebben gehad hebben wellicht ook het geld dat ze anders zelf hadden afgelost nu weer ergens anders voor gebruikt. Vergeet niet dat veel mensen een boete moeten betalen bij het aflossen van grote bedragen, dan kan je je eigen geld dus beter in de reservering zetten voor 2015 wellicht en het dan alsnog aflossen of het nu aan iets anders besteden.

   Verwijderen
 3. ik vraag me af of de economie en de bedrijven er slechter aan toe zijn door al die aflossingen. Mensen stoppen nu in hun hypotheek wat ze eerst uitgaven. Ik hoop maar dat het aflossen niet al te massaal gebeurt, anders zijn we met ons spaarbedrag dadelijk allemaal verplicht (gedeeltelijk) werkloos in plaats van vrijwillig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat het dubbel is. Als je je geld in stenen stopt, kan het niet naar andere doeleinden. Dus staat de economie wat stil. Maar ja, ook ik draag daaraan bij, want ook ik wil aflossen en doe dat waar het kan! Dit levert me veel meer op dan sparen en het geeft me inderdaad veel rust. Ook ik ben benieuwd wat de cijfers doen, het aankomend jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Aflossen is op korte termijn niet goed voor de economie, maar je moet je eigen portemonnee boven het economische belang verkiezen. Op lange termijn gaat het de economie juist weer steunen. De komende twintig jaar heb ik lagere maandlasten, dus meer te besteden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een aandachtspunt, het extra aflossen is een positief signaal, verbetering van de schuldenpositie van huishoudens. Dit is waar de OESO en ook de regering op hameren., De huishoudens in NL hebben een relatief grote schuldenlast namelijk de hypotheek. Zij zien dit als een bedreiging. Nu doen we hier dus met zijn allen hier wat aan. Laat nou de politiek rustig afwachten waar dit toe leidt. Dus geen nieuwe hap snap ad hoc maatregelen. maar geef nu dit eens een paar jaar de tijd. Dan zie je dat veel mensen het snappen, en dus aflossen. Hoeft de politiek niets te doen. Burgers zijn toch verstandiger dan veel politici.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja je moet je eigen portemonnee als eerste beschouwen en niet die van de middenstand, maar ja als er geen geld meer naar de middenstand gaat hoef je ook niet raar te kijken dat winkels nu massaal moeten sluiten dus ze moeten wel slim zijn en inspelen op de nieuwe situatie. Maar ja Nederland heeft dan ook hoge privaatschulden in de huizensector en naar verhouding minder staatsschuld en de economie gaat dat wel voelen. En wat als je de hypotheek hebt afgelost? Ga je het dan wel weer verbrassen of ga je dan sparen voor je pensioen en/of studie van de kinderen? Dus gaat er nog steeds minder geld naar de 'economie'.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ...en de banken ontslaan steeds meer medewerkers. Het gaat al om duizenden banen intussen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als je de hypotheek hebt afgelost kun je minder gaan werken en zo werkgelegenheid creëren voor andere mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anoniem, wat een origineel argument! Dank je wel daarvoor. Ik ben zelf ook bezig met aflossen van mijn hypotheek (ik werk al parttime) en had, dacht ik, alle goede argumenten al bedacht. Behalve deze! Blijkt dat we als aflossers met zijn allen uiteindelijk toch goed bezig te zijn voor de economie. Groetjes, Inez

   Verwijderen
 10. "Alles afgelost, wat nu?" Het is nog niet zo ver maar wij komen aardig in de buurt. Grote vraag is, als we zover zijn, wat dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Doel bereikt! Een leven zonder een hypotheek geeft vrijheid en onafhankelijkheid.

  BeantwoordenVerwijderen