dinsdag 31 juli 2018

Te hoge boeterente de nieuwe woekerpolisaffaire?

Volgens de AFM hebben tienduizenden oversluiters voor hun hypotheek teveel boeterente betaald aan banken. Het gaat om oversluiters na 14 juli 2016. Het probleem is veel groter dan dit, maar banken erkennen het probleem niet.

In de zomer van 2016 is Europese regelgeving van kracht geworden waaruit blijkt dat banken niet aan boeterentes mogen verdienen. De boeterente mag de schade die banken ondervinden door het openbreken van de lopende rentevaste periode compenseren, maar niet meer dan dat. Uit onderzoek van de AFM blijkt dat banken massaal teveel in rekening gebracht hebben. De gedupeerden van na 14 juli 2016 worden gecompenseerd. Maar hoe zit het met de huiseigenaren die vóór de zomer van 2016 veel te hoge boeterentes betaald hebben?

Eigenlijk vreemd! Het is aangetoond dat honderdduizenden huiseigenaren uitgemolken zijn door hun bank, maar de banken komen ermee weg. Dat kan toch niet waar zijn? Het maakt toch niet uit of je belazerd bent vóór of na 14 juli 2016? Er werd in het geheim te hoge kosten in rekening gebracht. De banken moeten dus met de billen bloot. Ik heb ook het idee dat het hier niet bij blijft. En terecht!

1 opmerking:

  1. Hoe zit het met middelen? Mag daar wel aan verdiend worden? Bovenop het gemiddelde rentepercentage betaal je tenslotte ook een rente opslag.

    BeantwoordenVerwijderen