dinsdag 29 april 2014

Aflossen is het nieuwe sparenHet nieuws van de dag! Nederlanders hebben in het afgelopen jaar uitzonderlijk veel spaargeld opgenomen. Dit geld is voor een belangrijk deel gebruikt om extra af te lossen op de hypotheek. Voor de economie is het beter om er een auto voor te kopen of een luxe vakantie te boeken, maar Nederlanders worden steeds verstandiger.

In het afgelopen jaar is er volgens De Nederlandsche Bank (DNB) ongeveer €4 miljard aan spaargeld opgenomen. De belangrijkste reden voor het extra aflossen zou zijn de lage spaarrente en de naar verhouding nog steeds hoge hypotheekrente. De spaarrente bedraagt nu gemiddeld 1,37% en wij betalen met z’n allen gemiddeld 4,47% aan hypotheekrente. Het heeft bij dit soort verschillen geen zin om uit te rekenen wat het verschil is rekening houdende met het belastingvoordeel. De verschillen zijn zo ook wel duidelijk.

Voor mijzelf zal het nu niets meer uit maken wat er met de hoogte van de spaarrente gebeurt. Als de spaarrente sterk stijgt zal dit geen invloed hebben op mijn doelen. In bijna twee jaren tijd heb ik mijn maandlasten sterk kunnen verlagen. Huiseigenaren moeten voor zichzelf maar eens uitrekenen hoeveel dagen in de maand ze aan het werken zijn om de hypotheeklasten op te hoesten. Wat zal het leven toch een stuk eenvoudiger worden als mijn hypotheek echt op nul staat!

6 opmerkingen:

 1. Ook voor mij zal het stijgen van de rente er niet snel voor zorgen dat ik mijn doel los laat van het geheel aflossen van onze hypotheek. Of de verschillen moeten wel zo groot worden... die kans is niet zo groot. Ik vind het een heerlijk gevoel om te kunnen zeggen dat ons huis ook echt van ons zelf is i.p.v van de bank. Wat een vrijheid! We zijn er nog niet, maar op de geode weg!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Netto spaarhypotheekrente nog geen 800 Euro per jaar! Maar toch het blijft een hap geld en dat moet naar 0 Euro die naar de bank gaan en alles blijft in Bassie's portemonnee. Hoe sneller hoe beter en dan kunnen we die 800 Euro aan andere dingen besteden die dan weer goed zijn voor de economie! Hoe vlugger de hypotheek op 0 hoe beter voor de economie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vrijheid van de bank is heel belangrijk, omstandigheden in de markt en dus ook bij banken veranderen en je weet dus nooit helemaal zeker wat er komen gaat met je hypotheek ondanks dat je een contract hebt met de bank. Ik vond het wel apart te horen in de media dat bij een faillissement de bank altijd de eerste slag slaat als er sprake is van een hypotheeklening dus zelfs nog voordat de Belastingdienst zijn deel kan halen. De bank heeft dus een status aparte in zo'n geval. Opmerkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat laatste is toch niet zo raar: zij hebben immers je een lening verstrekt met het huis als onderpand: ze zijn eigenaar van je pand tot je deze lening geheel hebt afgelost.
   Faillissement = executieverkoop = geld terug naar de eigenaar (bank)

   Verwijderen
 4. @ Saskia
  Bank is inderdaad de geldverstrekker maar niet de eigenaar van het huis. Jij bent de eigenaar die voor de zak met geld van de bank het huis in onderpand heeft gegeven.

  Wanneer je de maandelijkse rente langdurig niet meer kan opbrengen of de lening niet kan terugbetalen heeft de bank daarmee het recht de woning te gaan verkopen om het nog openstaande hypotheekbedrag (deels) in te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een deel van dat opgenomen spaargeld zal ook opgenomen zijn vanwege een schenking.
  In een ander artikel in de Volkskrant wordt aangeven dat er voor het einde van dit jaar zo'n 5 miljard zal worden geschonken, veelal door ouders aan hun kinderen.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3647430/2014/05/03/Rijken-geven-massaal-geld-aan-hun-kinderen.dhtml

  BeantwoordenVerwijderen