zaterdag 12 april 2014

De huizenprijzen zijn weer met de opmars begonnenSlecht nieuws over de huizenmarkt deel ik ook met jullie, dus zal ik positief nieuws ook met jullie delen. De NVM is namelijk met positief nieuws gekomen over de huizenprijzen. De prijzen stijgen weer ten opzichte van één jaar geleden.

In vergelijking met het eerste kwartaal van 2013 zijn de huizenprijzen in het eerste kwartaal van 2014 met 1,2% gestegen. Helaas beleefde niet heel Nederland een prijsstijging, regionaal werd er nog fors ingeleverd op de verkoopwaarde van het huis.

Door de makelaars van het NVM zijn er 24.360 huizen verkocht in de periode van januari tot april 2014. Dit is maar liefst een stijging van 41,5% vergeleken met vorig jaar. Maar deze vergelijking geeft een vertekend beeld. Het eerste kwartaal van 2013 was namelijk een dramatisch kwartaal. De hypotheekregels zijn toen strenger geworden. Potentiële kopers hebben nog voor de jaarwisseling een huis gekocht, zodat ze nog konden profiteren van de ruimere hypotheekregels.

Voor de komende maanden en jaren verwacht ik geen sterk stijgende huizenprijzen. Er is namelijk nog steeds een groot aanbod aan huizen die in de verkoop staan. Ook de strengere eisen om een hypotheek te kunnen krijgen zal de ontwikkeling van de huizenprijzen afremmen. Er zal minder vraag zijn naar koophuizen omdat steeds meer starters geen hypotheek kunnen krijgen. Ook wordt er meer verwacht van starters. Een deel van de bijkomende kosten moeten namelijk in veel gevallen al gefinancierd worden uit eigen middelen.

Maar….de huizenprijzen stijgen weer! Overwaarde in mijn huis kan nu hard gaan stijgen. Het huis wordt steeds meer waard en mijn hypotheek wordt steeds lager.

1 opmerking:

  1. - NVM belooft wel meer.
    - Stijgende overwaarde inderdaad goed als je in de knel zit met je bank maar de WOZ van de gemeente heeft sowieso vertraging en bepaalt wel de basiswaarde waar de bank mee rekent.
    - Helemaal niet verkeerd dat starters geld mee moeten nemen om te kunnen lenen dat is in andere landen ook de gewoonste zaak van de wereld. Kopen lijkt wel handiger dan huren als die zo hard blijven doorstijgen....we kopen een 2de huis voor de verhuur.

    BeantwoordenVerwijderen