dinsdag 8 april 2014

Meer onzekerheden, minder aflossen?Vanaf 1 mei ga ik één dag in de week minder in loondienst werken. Dit gaat waarschijnlijk effect hebben op de snelheid waar ik mijn hypotheek mee kan aflossen. Ik ga meer tijd vrijmaken voor mijn werkzaamheden als freelance tekstschrijver.

Het stapje terug in werkuren geeft mij weer meer tijd om schrijfopdrachten aan te nemen. Deze stap heb ik gezet omdat ik de laatste maanden opdrachten moet afwijzen. Ik kan mijn tijd namelijk maar één keer besteden. Hierdoor moet ik een deel van mijn inkomsten uit mijn freelance werkzaamheden gaan gebruiken om het huishouden draaiende te houden. Aan de andere kant heb ik op die extra dag per week de mogelijkheid om meer schrijfopdrachten aan te nemen, en dus meer te verdienen. Op langere termijn verwacht ik hierdoor meer af te kunnen lossen, maar op korte termijn zal het minder worden.

In de eerste twee maanden van 2014 heb ik €6.500 weten af te lossen. Helaas kan ik deze snelheid niet blijven aanhouden. Zou mooi zijn om in één jaar €39.000 af te lossen, maar helaas. Mijn doel voor dit jaar ligt nu op €12.000. Of ik mijn doel ga halen ligt volledig aan de opdrachten die ik de rest van het jaar krijg, want ik weet dat inkomsten uit freelance opdrachten onzeker zijn.

10 opmerkingen:

 1. Dit zijn mooie bedragen om af te lossen. In hoeverre heb je te maken met boetes bij aflossingen? ik vraag dit omdat ik het maximaal af te lossen bedrag voor 2014 al afgelost heb, en dus niet meer boetevrij kan aflossen. Ben erg benieuwd hoe jullie dat doen.
  Groetjes,
  Pukkie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan per jaar ongeveer €27.000 boetevrij aflossen. Dit bedrag ga ik toch niet halen. Gezien de lage hypotheekrente van dit moment is aflossen boven het boetevrije gedeelte niet verstandig. De boeterente zal namelijk hoog uitvallen. Je kunt beter gewoon wachten tot 2015.

   Verwijderen
  2. bedankt voor de uitleg.
   Groetjes Pukkie

   Verwijderen
 2. Freelancen is inderdaad onzekerder. Maar aan een opdracht kun je natuurlijk ook meer over houden natuurlijk, zeker als je thuis werkt...!

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 39K aflossen in één jaar? Ik neem aan dat jouw blog is bedoeld voor de 'gemiddelde' burger. Daar slaan deze bedragen totaal de plank mis. De meeste mensen zijn blij als ze een paar duizend euro extra kunnen aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de eerste twee maanden van het jaar heb ik €6.500 afbetaald. Als ik deze tempo zou vasthouden zou ik op: €6.500 x 6 = €39.000 komen. Zoals in de blog staat gaat een dergelijk bedrag mij ook niet lukken.

   Verwijderen
 4. Wij mogen per jaar 15duizend boetevrij aflossen. Dat leek ons belachelijk veel, maar al met al hebben we voor dit jaar al het bedrag gehaald en ook al afgelost. Voor volgend jaar hopen we 5 of 6 duizend te kunnen doen (dit alles van een gemiddeld loon, éénverdiener modaal) en mocht het weer meer worden, dan is dat heel fijn. Gelukkig zit er geen druk meer achter. Volgens mij is dat bij Juul ook zo: elke extra aflossing is mooi mee genomen. Hier geen huis onder water en al heerlijk lage maandlasten. Maar nog lager kan altijd en helemaal hypotheekvrij zou geweldig zijn! Eerst proberen om over 3 jaar als de rente-periode afloopt op de 50.000 te zitten. Dat is een mooi uitgangspunt voor een hypotheek die dan pas 10 jaar loopt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet even contact opnemen met je hypotheekbank. Door de sterke daling van de hypotheekschulden, kun je recht hebben op een korting. Het risico voor de bank is namelijk sterk gezakt. Kan je een mooie besparing opleveren.

   Verwijderen
  2. Aardig van je, maar dit hebben we al gedaan en de rente korting was zeker de moeite waard! Jammer dat banken dit niet zelf aangeven, maar dat je daar zelf achteraan moet. Gelukkig was ik al op de hoogte door dit soort blogs, zoals jij ze (ook)schrijft.

   Verwijderen
 5. Succes met je nieuwe uitdaging. Veel geld elk jaar los je af. Als je dat toch elk jaar voor jezelf mocht houden....

  BeantwoordenVerwijderen