donderdag 1 februari 2018

Een hypotheek voor een huis met aardbevingsschade

In 2017 heeft Aegon een hypotheek afgewezen omdat het een huis betrof met aardbevingsschade. RTVNoord heeft de verzekeraar gevraagd om de reden van afwijzing. De hypotheek is inderdaad afgewezen door de schade aan het pand, maar het blijkt te gaan om een uitzondering. Toch heeft aardbevingsschade invloed op het wel of niet kunnen krijgen van een (tweede) hypotheek.

Bij het aanvragen van een hypotheek wordt het huis vooraf nog getaxeerd om de waarde vast te stellen. Door schade of achterstallig onderhoud aan het pand wordt het huis mogelijk voor een te laag bedrag getaxeerd. Het maakt hierbij niet uit of het schade is door een aardbeving of door bijvoorbeeld achterstallig onderhoud.

Wat is een verzakt huis nog waard

Bij de meeste huizen met aardbevingsschade blijft de schade beperkt tot een paar duizend euro. Dit zorgt voor een lagere hypotheek. Maar bij het vaststellen van de vraagprijs is er vaak al rekening gehouden met de waardeverlaging door de schade, maar wat zijn de gevolgen als het huis al op instorten staat? Het antwoord  op deze vraag is eenvoudig. Een onbewoonbaar huis krijg je geen hypotheek meer voor. Dergelijke huizen zijn natuurlijk ook niet te verkopen.

Laat de politiek eindelijk met geld over de brug komen. Nederland heeft tientallen jaren miljarden euro’s en guldens in de schatkist mogen stoppen. De gevolgen zijn kostbaar, maar wie deze kosten draagt is toch niet zo lastig? Eindelijk ligt er een financieel plan. Nu afwachten hoe de uitvoering gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten