dinsdag 6 februari 2018

Einde lage hypotheekrente in zicht?


BNR heeft een aantal deskundigen gesproken over de verwachtingen over de hypotheekrentes. Ze zijn het er ongeveer over eens, de bodem is bereikt. Een verdere verlaging zit er niet meer in. Sterker nog, een stijging is eerder te verwachten. Een belangrijke graadmeter is de rente voor de staatsobligaties. Deze is gestegen van 0,38% naar 0,78% sinds december 2017. Dus, maak je borst maar nat.

In 2018 wordt geen sterke stijging van de hypotheekrente verwacht. Zeker voor de kortere rentevast periodes niet. Hiervoor zijn de rentes van het ECB vooral belangrijk, en deze zijn nog steeds erg laag. Wil je gaan voor een langere rentevast periode? Waag het er dan niet op en stel het kopen van een huis niet te lang uit. Loopt jouw rentevast periode binnenkort af? Probeer het beslismoment te vervroegen voor alle zekerheid. Of ga in ieder geval het gesprek aan met jouw hypotheekadviseur.

Aan de andere kant is er waarschijnlijk ook geen reden tot paniek. Bij een stijging van de hypotheekrentes zal het niet gelijk gaan om een stijging van één procentpunt. Maar ook een stijging met 0,1 procentpunt merk je wel gelijk in de maandlasten bij een hypotheek van €250.000 gaat om een maandelijkse stijging van de lasten met meer dan twintig euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten