vrijdag 16 februari 2018

Huis huren voor 1.000 euro lukt - kopen voor 500 euro lukt niet


Veel starters op de huizenmarkt kunnen niet kopen. Dus, zijn ze veroordeeld tot het huren van een huis. Door de te strenge hypotheekregels, ontstaat er een vreemde situatie. Een verhuurder biedt jou zonder te zeuren een huurhuis aan voor €1.000 per maand. Een bank wil jou geen hypotheek verstrekken waar €500 aan maandlasten uit voortvloeien.

Tot de crisis op de huizenmarkt werden er te eenvoudig te hoge kredieten verstrekt. Daar moest iets tegen gebeuren, dus zijn de banken bovenop hun geld gaan zitten. Het gaat weer goed met de huizenmarkt, en dat zie je ook aan het aantal verstrekte hypotheken. Banken zijn alweer iets soepeler geworden, maar de normen voor een hypotheek zijn nog steeds te streng.

Wat moet er gebeuren?

De banken moeten voldoen aan eisen. De eisen zijn te streng geweest, maar er is ruimte voor maatwerk. De ABN heeft onlangs aangegeven minder streng te zijn voor zzp’ers . Er geldt geen harde eis meer dat ze drie jaren actief moeten zijn voor het kunnen kopen van een huis. Ook in andere situaties moeten banken soepeler worden. Dat hebben banken ook door. De komende jaren zullen de te strenge regeltjes waarschijnlijk weer soepeler worden. Op deze manier krijgen starters ook weer een kans.

5 opmerkingen:

 1. Heel gek is dat wel. Wel veel betalen voor een huur woning maar kopen niet. Had ik jarenngeleden ook kon net 80.000 euro krijgen aan hypotheek. Nu verdien ik iets meer maar ik kan nu alleen rond de 140.000 euro krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je moet tegenwoordig verplicht aflossen, dus wat is het probleem om de regels wat te laten vieren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad! Na tien jaren heb je al een groot deel van de hypotheek afbetaald!

   Verwijderen
 3. Maar bij een hypotheek van 500 euro heb je nog voor een paar honderd euro per maand meer woonlasten he? Woonlasten die je niet hebt in een huurwoning, zoals gemeentelijke lasten en reservering voor onderhoud en vervanging op lange termijn. Het verschil tussen huren en kopen is kleiner dan je hier nu schetst.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, dat klopt. Maar als je verder kijkt komt er bij een koophuis ook nog een extra enorm voordeel bij. Over 30 jaar is het huis afbetaald en zakken de hypotheeklasten naar nul. Door inflatie is de maandelijkse huur inmiddels verdubbeld.

  BeantwoordenVerwijderen