woensdag 14 februari 2018

Ga niet blind akkoord met een rentevoorstel


Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis blijkt dat 90% van de huiseigenaren ingaan op het rentevoorstel van de bank. Voor veel huiseigenaren kan het uit om over te stappen naar een andere geldverstrekker. Ongeveer 60% van de huiseigenaren overweegt niet eens om over te stappen.

Uiterlijk drie maanden vóór het verstrijken van een rentevast periode, krijg je van de huidige bank een rentevoorstel. Je hebt dus een paar maanden de tijd om te overwegen of je blijft of dat je overstapt naar een andere bank. Bij het overstappen is geen boeterente verschuldigd. Je bent wel advies- en bemiddelingskosten en andere kosten verschuldigd, maar vaak overtreft het voordeel de eenmalige kosten. Het is in ieder geval de overweging waard om advies in te winnen.

Huiseigenaren laten tot 0,7% liggen

Waarschijnlijk is er een andere geldverstrekker die jou een gunstiger hypotheek kan aanbieden in vergelijking met jouw huidige bank. Het zou namelijk wel erg toevallig zijn dat je net bij de bank zit met het beste product tegen de laagste hypotheekrente. Bij een rentevaste periode van 20 jaar kan het verschil gemiddeld oplopen tot 0,7%. In jouw geval kan het voordeel om over te sluiten dus nog veel groter zijn.

Loopt jouw rentevast periode binnenkort af? Ga in ieder geval in gesprek met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Sluit in ieder geval uit dat je teveel gaat betalen de komende jaren.

3 opmerkingen:

 1. Onze rentevaste periode loopt over 6 maanden af, maar gelijktijdig loopt ook onze spaarhypotheek vol.
  Op de ing site staat dat je een jaar voor afloop van je spaarhypotheek daarover geïnformeerd wordt. Tot op heden nog niets vernomen, ben benieuwd of er over 3 maanden een reactie volgt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze zijn het wettelijk verplicht, dus daar gaan ze geen risico's mee lopen. Komt vast goed!

   Verwijderen
  2. Dank je voor de tip, las bij de consumentenbond mogelijke vervolgstappen.
   https://www.consumentenbond.nl/juridisch-advies/geld-verzekeringen/hypotheek/rentevaste-periode-hypotheek

   Verwijderen